A klímapolitika rideg valósága Európában

2021-09-28 16:45:00

Allysia Finley
The Wall Street Journal
A megújuló energiák hajszolása az energiaárak tetőzéséhez és energiakimaradáshoz vezet. Biden politikája ugyanezt eredményezheti az Amerikai Egyesült Államokban is.

„Az elmúlt évtizedben szerte az Egyesült Királyságban és Európában is több száz szénerőművet állítottak le. Nagy-Britanniában már csak kettő üzemel. Spanyolország szénerőműveinek felét még tavaly nyáron kapcsolta le. Az európai országok több ezer milliárd dollárt fordítottak megújuló energiaforrásokra, ennek eredményeképpen pedig először haladta meg a tiszta energia a fosszilis üzemanyagok részesedését az energiamix tekintetében.

Csakhogy a megújuló energiaforrások szolgálnak megbízható energiaforrásként (…); a szélerőművek ezen a nyáron sem Európában, sem pedig az Egyesült Királyságban nem termeltek elégségesen, így mindenhol a gázhoz és a szénhez kellett fordulni kiegészítésképpen. A fosszilis üzemanyagok iránti kereslet Ázsiában és Dél-Amerikában is egyre nagyobb, ahol az aszályok a vízenergiának szabnak határokat. Az ezeken a tájakon termelő gyártók ráadásul egyre több energiát használnak fel azért, hogy el tudják látni a nyugati országokat javakkal.

(…)

A globális keresletnövekedés a szén árát háromszorosára, a földgáz árát pedig ötszörösére növelte az elmúlt év során.

(…)

Röviden fogalmazva: Európa zöld csirkéi hazatértek nyugovóra. Több egyesült királyságbeli áramszolgáltató omlott össze az impulzusszerű gázáremelkedés miatt. Energiaügyi szakértők figyelmeztetnek arra, hogy jó néhány német energiaszolgáltató számolhat a fizetésképtelenség veszélyével. A megújuló energiaforrásokra nagy mértékben támaszkodó német energiaárak – amelyek eleve Európában a legmagasabbak voltak – február óta több mint a kétszeresére emelkedtek.

(…)

Európa azon dúlás előjeleként szolgálhat, amely a Biden-adminisztráció fosszilis üzemanyaggyártás beszüntetésével és a megújuló energiaforrásokra való teljes átállással kapcsolatos szakpolitikai intézkedéseivel járhat. Nem járnak jól a demokraták, ha teljes mértékben szakítanak a fosszilis energiahordozókkal. Épp ellenkezőleg: az Egyesült Államoknak, csak úgy, mint Európának, egyre több gázra és szénre lesz szüksége ahhoz, hogy támogassa a megújuló energiaforrásokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.