Német vírustagadók fiókjait függesztette fel a Facebook

2021-10-01 14:24:00

Amélie Heldt
Verfassungsblog
Lehet-e „koordinált társadalmi károkozásra” hivatkozva korlátozni a véleményszabadságot?

"Szeptember 16-án (…) „koordinált társadalmi károkozásra” hivatkozva a Facebook több mint 15 német a Querdenken mozgalomhoz tartozó oldalt és profilt (…) függesztett fel. (…) Ezeken a profilokon nyilvánvalóan hamis információkat tettek közzé a koronavírus-világjárványra vonatkozóan; tagadták a vírus létét, és a kormánnyal szembeni ellenszegülésre bátorítottak. Ez a fajta cenzúra azonban mindössze a Facebook Közösségi alapelvein alapul.

(…)

A világ legnagyobb közösségimédia-platformja azért határozott úgy, hogy kollektíven a Querdenken-mozgalommal szemben lép fel, mert úgy ítélte, hogy a szigorúan szervezett csoport összehangoltan dolgozik azon, hogy felhangosítsa tagjainak káros magatartását, és folytatólagosan megsértse a Facebook közzétételi alapelveit.

(…)

Ez (…) felveti a kérdést: mi lehet a jogalapja annak, hogy eltüntessenek egy a véleményszabadság védelme alá tartozó, és a német jog által védett tartalmat?

(…)

Milyen sztenderdek fényében is kellene megítélnünk a Facebook akcióját a Querdenker-hálózattal szemben? Az olyan alapelvek, mint a legalitás, a szükségesség és az arányosság olyan alapelvek, amelyekre akkor hivatkozunk, amikor állam által elkövetett alapjogsértésről beszélünk. A közösségimédia-platformok társaságok, nem pedig állami szereplők. 

(…)

Ebben az ügyben felmerülhet, hogy a „koordinált társadalmi károkozás” ismeretlen kategória volt úgy a jog, mint a Facebook szolgáltatásainak területén mindaddig, amíg a Facebook a Querdenker-hálózatokkal szemben fel nem lépett. Ebből következően a jogalap hiánya kapcsán a legalitás alapelvére mindenképp lehetne hivatkozni.

(…)

Összességében (…) a platformoknak magasabb sztenderdeknek kell megfelelniük, ha amúgy jogszerűen közzétett tartalmat szankcionálnak – összhangban az őket terhelő felelősséggel (…) a digitális nyilvánosságban."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.