A menekültügyi rendszerünk összeomlott. Ideje lebontani és újraalkotni

2021-11-15 12:03:00

Nick Timothy
The Telegraph
Az „offshore elbírálás” a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk a menekültügyi visszaéléseket.

„Sok parlamenti képviselő nem veszi elég komolyan a La Manche csatornán kialakult válságot. Az illegálisan Nagy-Britanniába érkezők száma meghaladja a napi ezret, mégis sokan inkább arról vitatkoznak, hogy a menedékkérőknek biztosítani kell-e a munkához való jogot. 

Egy ilyen politikai döntés katasztrófához vezetne, egy újabb „pull factor” lenne, amely Nagy-Britanniába vonzaná az embereket. A sok ezer ember Franciaországban és Európa már országiban, akik a szigetországba tartanak, nem üldöztetés elől menekülnek és már biztonságos országban tartózkodnak. Priti Patel belügyminiszter is kijelentette, hogy a migránsok többsége gazdasági bevándorló, akik a kínált lehetőségek miatt választják az Egyesült Királyságot célországnak.

Az Egyesült Királyság több okból is vonzó ország. Az angol világnyelv. Sok diaszpóra közösség él itt, az újonnan érkezőket így segítik és könnyebb a beilleszkedésük is. A liberális baloldal önostorozása ellenére mi továbbra is toleránsabbak, nyitottabbak és kevésbé rasszisták vagyunk, mint más európai országok.

Gazdaságunk, társadalmunk és közszolgáltatásaink nyitottabbak, mint bárhol a kontinensen. Nálunk nincsek személyi igazolványok, nincs kultúrája az adminisztratív célú hatósági regisztrációnak sem. Deregulált munkaerőpiacunk van, és jelentős probléma a feketegazdaságban tapasztalható illegális munkavégzés. Vannak olyan közszolgáltatásaink, amelyek a felhasználás helyén ingyenesek, és amelyekhez nem kell igazolni a biztosítás meglétét. Kérdés nélkül kezelik az egészségügyi problémákat és oktatják a gyerekeket, és a bevándorlási hatósággal nem osztanak meg információt ezekről.  

Összességében nem meglepő, hogy problémánk van az illegális bevándorlással. Nem tudni az illegális bevándorlók pontos számát (…)

(….)

Világos tehát, hogy csakis reformok útján nem lehet változást elérni. Egy teljesen új modellre van szükség, amely garantálja, hogy a valóban rászorulók támogatást kapnak, a gazdasági bevándorlók nem élnek vissza a menekültügyi rendszerrel, a migránsokkal már nem lehet elhitetni, hogy illegálisan eljuthatnak Nagy-Britanniába, és az illegálisan itt tartózkodókat pedig azonnal kitoloncolják.

A kormány néhány kísérleti lépést tett ebbe az irányba. Bőkezűen költöttek a válságban lévő államokat körülvevő országokban, például Szíriában és Afganisztánban, és speciális menedékjogi rendszert hoztak létre a legkiszolgáltatottabbak számára. A Munkáspárt, majd a koalíciós kormány és a konzervatív vezetés is arra törekedett, hogy megnehezítsék az országban illegálisan tartózkodó emberek mindennapi életét.

(…)

Az „offshore elbírálás” – a menedékkérőket egy másik országban várják ki kérelmük elbírálását – a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk a menekültügyi visszaéléseket. A belügyminiszter a jelek szerint rokonszenvezik ezzel, de időbe telik, amíg meghatározzák, hol kell az elbírálásnak megtörténnie, és végig kell gondolni az emberi jogi kérdéseket is. Ha a miniszterek rá tudnának venni harmadik országokat, hogy fogadják be a menekültetek, az pedig ennél is gyorsabb megoldást eredményezhetne. Nemzetközi szinten az ENSZ Menekültügyi Egyezményét – amelyet egy másik érában dolgoztak ki, és már nem felel meg a célnak – felül kell vizsgálni, és ha nem lehetséges az Emberi Jogok Európai Egyezményének reformja, akkor Nagy-Britanniának fel kell készülnie a kilépésre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.