Cenzúrázhatják a Wikipedia „Kommunizmus” szócikkét

2021-11-30 19:47:00
Előítéletességre hivatkozva törölhetik az internetes enciklopédia "A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok" című rovatát.

Törölhetik a „A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok” (’Mass killings under Communist regimes’) alrovatot a közismert online enciklopédiáról, a Wikipediáról. Aki ma rákeres a szócikkre, a következő szöveggel találja szembe magát:

A cikket potenciálisan törölhetik, amelyekről részleteket az erre külön létrehozott szócikkben találnak.

A link az értesítőről egy „Törlésre váró cikkek / A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok” című oldalra irányítanak, ahol a törlést előirányozó körülményeket tárgyalják angol nyelven. A lap adminisztrátorai döntenek majd a szócikk jövőjéről azt követően, hogy mérlegelték a jelenleg is zajló vitában elhangzott érveket.

A vitatott szócikkben a kommunista egypártrendszerek uralma alatt kivégzett milliókról írnak. Ugyanakkor nemcsak a szócikk, hanem

azokat a Wikipedia-felhasználókat is törölnék, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a cikkben a tömeggyilkosságok miatt magának a kommunista ideológiának a felelősségét is tárgyalják.

A szócikkben szerepel egy lista, amelyen Sztálin, Mao Ce-tung, Pol Pot és Kim Dzsongil felelősségét boncolgatják. Sztálin bűnei között Ukrajna kiéheztetése, a nagy tisztogatás, a kulákok kivégzése és a Gulag-rendszer fenntartása tűnik fel. Mao felelősségét többek között a közel 20 millió fő halálát okozó Hosszú Menetelés kapcsán boncolgatják, de a listán szerepelnek a Kubában, Jugoszláviában, Romániában, Kelet-Németországban és Észak-Koreában történt kommunista indíttatású tömeggyilkosságok is - megfelelő forráslistával megtámogatva.

Ez a terjedelmes lista a mostani vádak szerint „torzítóan antikommunista” nézeteket tükröz, éppen ezért törlésre alkalmas. Az egyik pártfogója e törekvésnek a következőképpen fogalmaz: 

Antikommunista nézetek sulykolásáról beszélünk, amikor arról esik szó, hogy a kommunista ideológia önmagából fakadóan erőszakos.”

A szócikkben szerepel, hogy egyes történészek szerint a kommunizmus áldozatainak száma nagyjából százmilliós nagyságrendű. Ennek kapcsán egy másik törléspárti úgy fogalmaz, hogy a szócikkben nem kellene „leegyszerűsítő előfeltevéseket megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy egyes események kizárólag egyetlen ideológiának tudhatók be.

A fentiek kapcsán Robert Tombs, a Cambridge Egyetem professzora úgy véli, hogy a tömeggyilkosságok és az ideológia közötti kapcsolatot sikeresen elhomályosítják, azzal a fasizmus és a kolonializmus is védhetővé válik. Tombs szerint ugyanis mindez

morális alapon védhetetlen, a holokauszttagadással egyenértékű.”

Kiemeli: az emberi élet elvétele és az ideológiák közötti kapcsolat a lényegét adja annak, hogy miért is kell foglalkozni ezzel a kérdéssel. 

A professzor szerint a törlésre váró szócikk megfontoltan és kiegyensúlyozottan lett megírva. Éppen ezért a megsemmisítésre is csak a kommunizmus fehérre mosásának igényével kerülhet sor.

Mindazok, akik megkísérlik eltörölni a bűnösség e hosszú és szörnyű történetét maga is bűntárssá válik, megágyazva még több zsarnokságnak a jövőre nézve.”

Kép: Wikipedia

Dobozi Gergely