Megvétózta az eutanázia-törvényt a portugál elnök

2021-12-02 11:33:00

Írta: Gergi-Horgos Mátyás
Marcelo Rebelo de Sousa alkotmányos aggályokra hivatkozik, de az igazság az, hogy egy igazi politikai stratégával állnak szemben a baloldali pártok.

Portugália elnöke megvétózta a parlament által elfogadott törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna az eutanázia legalizálását. Marcelo Rebelo de Sousa szerint a javaslat az orvosilag asszisztált halál igénylésének feltételeit nem határozta meg elég körültekintően. Az elnök, hívő katolikusként eddig is erősen kritikus álláspontot képviselt a javaslat első tervezetének beterjesztése után.  

Az elnök álláspotja a második szövegváltozat elkészítésekor sem változott.

Indoklása szerint a jogalkotó pontatlan törvényt küldött hozzá elfogadásra, az eutanáziát ugyanis halálos betegség esetében lehetne kérni, de a törvényben több helyen is gyógyíthatatlan betegséget említenek, míg más passzusokban „súlyos betegség” szerepel. Alapvetően az elnöki vétó nem akadályozná sokáig a honatyák munkáját, a parlament felülírhatná azt, vagy élhetne a kifogásolt paragrafusok módosításának jogával. 

Ugyanakkor az elnöki döntés mögött az is szerepet játszik, hogy a parlament legkorábban január végén, vagyis a választások után hozhat döntést a törvénytervezet sorsáról. Kérdéses, hogy a javaslat mögött álló politikai erők a voksolás után is képesek lesznek-e megtartani az eutanázia-törvény mögötti biztos többséget. Tehát

az elnöki vétó időzítése korántsem nevezhető véletlennek, igazi reálpolitikusra vall a döntés. 

A portugál politikai szereplőket erősen megosztotta az elnöki vétó. A Baloldali Blokk politikusa egyenesen cinizmusnak nevezte a döntést. Pedro Filipe Soares szerint a választások után felálló parlament leszámol majd az elnök „embertelen döntésével”. Az eutanázia ugyanis előbb vagy utóbb legális lesz az országban – tette hozzá a szélsőbaloldali politikus. Ezzel szemben a kormánypárti szocialista képviselő, Isabel Moreira kevésbé radikális hangnemben értékelte az elnök döntését, de egyetértett Soares-el, hogy az elnök saját politikai nézetei, nem pedig alkotmányos aggályai miatt dobta vissza a tervezetet. 

Portugáliában az eutanázia legalizálása egy végeláthatatlan folyamattá vált.

A törvénytervezet idén elfogadott első változatával sem értett egyet az elnök, így az az alkotmánybíróság elé került. A bírák egyetértettek Rebelo de Sousa álláspontjával, mondván a törvény pontatlanul, nem elég egyértelműen határozta meg, hogy milyen esetekben alkalmazható az eutanázia. Ezt követően a tervezetet ismét beterjesztették a törvényhozás elé, amit novemberben a parlament jóváhagyott. Az elnöki vétó a politikai pártok között húzódó megosztottság miatt a lehető legrosszabbkor érkezett. 

Amennyiben a jövő évi választások kimenetele az eutanáziát pártoló erőknek kedvez, akkor is

fennáll annak a veszélye, hogy ismét kisebbségi kormány alakul Portugáliában.

Így az orvosilag asszisztált halál kérdésköre továbbra is a levegőben lóg, úgy néz ki a dél-európai ország egyelőre nem csatlakozik az eutanáziát már legalizált európai országhoz, Hollandiához, Belgiumhoz, Luxemburghoz és Spanyolországhoz. Utóbbi államban a szocialista-kommunista vezetés idén tett pontot az ügy végére, az erről szóló elemzésünket itt olvashatja.  

Fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP