Dobozi Gergely

2020. május 7. 18:05
Világszerte egyre nagyobb sajtófigyelmet kap az az elképzelés, miszerint a koronavírus-fertőzésen átesett állampolgárok az erről szóló igazolvány („digital immunity pass”) birtokában újra szabadon mozoghatnának a világban. Az ezzel kapcsolatos aggályok azonban messzemenően meghaladják a megvalósítással járó potenciális előnyöket.
3
2020. március 20. 19:26
A koronavírus-járvány mindeddig keveset hangoztatott hatása, hogy újra felértékelődött az államhatárok szerepe. A járvány következtében előállt szituáció igazolja, hogy miközben az államok a szükséghelyzet következtében bezárkózni kényszerülnek, a szolidaritás és az egymás iránti figyelem továbbra is megmaradt - ez pedig a vészhelyzet elmúltával akár az európai nagypolitika észszerűsítéséhez is vezethet. Körkép a jelenlegi helyzetről.
2
2020. február 28. 18:58
A Német Szövetségi Alkotmánybíróság szerdai ítéletében megsemmisítette az a büntetőjogi rendelkezést, amely eddig tiltotta az öngyilkosságban való üzletszerű közreműködést. A döntés értelmében a jövőben az orvosok akár életet kioltó szert is a betegek rendelkezésére bocsáthatnak, valamint a továbbiakban egészségügyön kívüli szereplők is érdekeltté válhatnak az emberi élet elvételében.
25