KIM: Alaptalan az UNICEF tiltakozása

2012. június 26. 17:33

Alaptalannak tartja a Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium az UNICEF magyar bizottságának tiltakozását, miszerint a büntethetőségi korhatár leszállítása ne lenne összhangban az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével. A KIM felhívta a figyelmet: főszabályként továbbra is 14 év marad a határ, ezt csak kivételes, súlyos esetekben szállítják lejjebb.

2012. június 26. 17:33

A tárca közleménye rögzíti, hogy az egyezmény nem határoz meg általános korhatárt, azt az egyes államok határozhatják meg. A KIM felhívta a figyelmet arra, hogy a büntethetőség alsó korhatára általános szabály szerint nem változik, 14. életév marad. A szabályozás azonban kivételesen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén, amennyiben az elkövető a szükséges belátási képességgel rendelkezik, rendkívül korlátozottan megengedi a büntethetőségi korhatár 14 évről 12 évre csökkentését. Ilyen kivételesen súlyos eset a kiskorúak, gyermekek által elkövetett emberölés, halált okozó testi sértés, a rablás és a kifosztás. 

Rámutattak, az új Btk. alapján azzal szemben, aki a bűncselekmény elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be, csak intézkedés alkalmazható, szabadságvesztés vagy egyéb büntetés kiszabására tehát nem lesz lehetőség.

A KIM kitért arra, hogy az új szabályozásnak köszönhetően a gyermekek büntetőjogi védelme sokkal erősebb lesz: egyebek mellett külön tényállás lesz a gyermekprostitúció kihasználása, a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőit el lehet tiltani minden olyan foglalkozástól, továbbá tevékenységtől, amelyek gyermekek, fiatalok felügyeletével, gondozásával, nevelésével függ össze. A kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is bűncselekmény lesz.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. június 26. 21:50
szegény unicef védencek: http://index.hu/belfold/2012/06/26/bozotvagoval_kaszaboltak_le_egy_hajlektalant/ aki elég idős rabolni, gyilkolni, az elég idős sittre menni
HSL
2012. június 26. 17:54
le kell számolni az UNICEF bűnözéssel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!