Támogatja a kormány az élsportolók diplomához jutását

2013. március 19. 14:34

A 2013/2014-es tanévtől kezdve közel félszáz élsportoló első diplomájának megszerzéséhez járul hozzá a magyar kormány félévente nettó 1 250 000 forintos ösztöndíjjal. A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját a kimagasló sporteredményekkel büszkélkedő hallgatók igényelhetik, legfeljebb 35. életévük betöltéséig.

2013. március 19. 14:34

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának az MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint a kormány döntése értelmében az új ösztöndíjrendszer a kimagasló eredményeket elérő versenyzők hazai továbbtanulását, az élsportolók itthon maradását támogatja. Az újfajta hallgatói támogatás elnyerésének feltétele, hogy a pályázó teljesítse a felsőoktatási intézmény által előírt tanulmányi eredményeket és a Magyar Olimpiai Bizottság által meghatározott sportolói kötelezettségeket. Különösen indokolt esetben a Gerevich-ösztöndíjas sportolók is pályázhatnak a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjára, az olimpiai életjáradékban részesülő sportolók azonban ezt a támogatási formát már nem vehetik igénybe.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj kuratóriuma félévente dönt az ösztöndíjról, amelyet havonta utalnak a felsőoktatási intézmények. A támogatási rendszer versenyképességének biztosítása érdekében a felsőoktatási intézmények egyedi esetekben kezdeményezhetik a támogatási összeg mértékének az európai vagy a tengerentúli ösztöndíjak mértékéhez való igazítását.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. március 19. 16:52
Ide jut az ország, ha egy sportbuzi lesz a miniszterelnök. :-(
Akitlosz
2013. március 19. 16:51
Lehet választani, tanulás vagy edzés. Miért a tisztességes adófizetők tartsák el az élsportolókat? Így is megalapozatlanul horribilis juttatásokat kapnak, és 35 éves korukban gyakorlatilag nyugdíjba mehetnek. Még a diplomájukat is a többi adófizető fizzesse az egy újabb pofátlanság. Nem kötelező élsportolónak lenni.
Mr.Falafel
2013. március 19. 15:15
És hogy? Nekik adja gyurcsány 2 ellopott diplomáját, schmitt és semjén doktoriját?
StG
2013. március 19. 15:12
Namost az egyetemek eddig is támogatták az élsportolók diplomaszerzését - ha mással nem, azzal mindenképpen, hogy mind az időbeosztást, mind az elvárásokat elég rugalmasan az igényekhez alakították. Nekem mondjuk nem igazán tetszik, hogy valaki azért kap dimplomát, mert jól sportol, de hát sok országban bevett szokás ez, hát legyen. Viszont az 1,2 millió Ft/szemeszter támogatást azért túlzásnak érzem. Intézménye és képzése válogatja, de ezek szerint 5 hallgató azért fizet majd tandíjat, hogy egyetlen élsportoló diplomát kaphasson...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!