Újabb vádak és csúsztatások Karácsonytól járványügyben

2020. december 28. 14:53

Az európai országok halálozási statisztikáit összegző, Euromomo nevű honlap adatsorai cáfolják a védekezést támadó főpolgármester, illetve az ellenzék állításait, miszerint drasztikusan megnőtt volna hazánkban a halálozások száma az elmúlt évekhez képest.

2020. december 28. 14:53
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„A kormány hallgat arról is, hogy sajnos valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel. A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban – mi más oka lehetne ezeknek a plusz halálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái?” – ment neki a kormánynak, illetve a koronavírus elleni védekezésnek újabb Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

A főpolgármester az Eurostat adataira hivatkozva egy statisztikát is közölt, mondván, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál. Legalábbis a második hullámban. Arra azonban a Párbeszéd társelnöke nem tér ki különösebben, hogy a tavaszi időszakban éppen a főváros „húzta fel” a számokat. Érdemes felidézni: a járvány első hullámának viszonylag alacsony halálozási statisztikáját nagy számban a fővárosi fenntartású idősotthonok lakói tették ki, csak a Pesti úti intézményben 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál, valamint 26 dolgozónál igazolták a koronavírus-fertőzést.

Ugyanaz a narratíva

Továbbá: ahogy az általa hivatkozott információk pontos forrását, úgy

a halottak elhallgatásának igen kemény vádját sem támasztja alá konkrétumokkal az éppen a miniszterelnök-jelöltséggel kacérkodó politikus.

A hivatalos népegészségügyi statisztika egyébként a csaknem kétmillió fős Budapesten eddig 1782, míg vidéken 7379 elhunytról tájékoztat, ami ugyancsak ellentmondani látszik Karácsony téziseinek.

Mindazonáltal a jelek szerint a baloldal ismét elkezdte építeni a „Magyarországon halnak meg a legtöbben” narratívát, melynek szószólója korábban éppen Karácsony párttársa, Szabó Tímea volt, aki parlamenti felszólalásaiban gyakran értekezett erről. Hentesnek is nevezte Kásler Miklós minisztert, mondván, a járványügyi védekezés miatt elrendelt kórházi ágyfelszámolások nyomán tízből kilenc hazaküldött beteg meghal. Ezt az információt ugyebár a később álmentősnek bizonyult, az MSZP-s Korózs Lajos hírhedt videójában is feltűnő Németh Athinától szerezte az ellenzéki politikus. Miután kiderült, hogy ez hazugság, a bocsánatkérés elmaradt, ahogy Korózst sem hívta vissza pártja a parlament népjóléti bizottságának éléről. Az ügyben ugyanakkor nyomozás indult.

Cáfol a statisztika

A hazai ellenzék által hangoztatott narratívát egyébként minimum árnyalják, de inkább cáfolják az Euromomo, vagyis az európai halálozási statisztika oldalán elérhető részletes adatsorok. Ezek alapján Magyarországon még most,

a valóban súlyosabb második hullám idején sincs kiugrás a halálozási adatokban,

szemben mondjuk Svájccal, Ausztriával, Franciaországgal vagy éppen Belgiummal. Ezekben az uniós tagállamokban tehát, alighanem a koronavírus miatt, az idén kimutathatóan jóval többen haltak meg, mint az elmúlt években. Karácsony egyenesen 44 százalékos növekedésről ír hazánkban az előző évek azonos, október-novemberi átlagához képest, noha az Eurostat honlapján elérhető tájékoztatásban is legfeljebb 15 százalékról számolnak be októberben.

Egyébként éppen Korózs Lajos osztott meg még novemberben egy adatsort, amellyel azt akarta bizonyítani, hogy Magyarországon már a koronavírus a legfőbb halálok. Csakhogy kiderült, a később eltávolított bejegyzésben az Eurostat 2016-os adatsorára hivatkozott. Karácsony mostani posztjában ilyet nem tett, igaz, konkrét forrást sem jelölt meg.

nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frakk a macskák réme
2020. december 29. 18:11
A barom FB-posztja alatt beírta valaki: A statisztikában az ÁLLANDÓ LAKCÍM szerepel - nem a kezelés helye !!!!!!!
bagira
2020. december 29. 11:36
Kamunak dknak fáj hogy a kormány iparűzési adó felét a kisvállalkozóknál hagyja nem veszi el , azt jelenti a kormány segíti . Na ebből se lehet kormányt buktatni.
flesh ripper
2020. december 29. 11:14
Magyarország statisztikai szolgáltatása, hagyományosan precíz, míg pl. Románia, Ukrajna stb. totál hamis. Hagyományosan.
Ma is bukik a Zorbán...
2020. december 29. 10:59
Akartok még nagyobb veszteséget? És nem egy évben, hanem folyamatosan? Akkor a bolsevistákat kell megválasztani. Kajácon Dejdő a szokásos gügyögésével elmagyarázza majd, hogy nem kell családtámogatás, hiszen migránsokat fognak betelepíteni. Megy majd az abortusz propagandája, meg a genderbolsevista aljasság ájult kultusza. Akkor fog a magyar igazából pusztulni, és ehhez elég egy rossz helyre leadott szavazat. Hihetetlen veszélynek vagyunk kitéve, a gonosz, lelketlen bolsevista csirkefogók emberek millióit csapták már be piszlicsáré ügyek felfujásával, hazudozással, gyűlölködéssel. Ha még pár százezer embet agyát ki tudják mosni, jön megint a Gyurcsány-dúlás. És most be fogják fejezni, amit tíz éve kénytelenek voltak abbahagyni: felszámolják a magyarságot. Nekik csak lakosság kell agy, és gondolatok nélkül, ahogyan már a nyugati bolsevista országokban is van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!