Vihar a veszprémi előválasztás körül, Gyurcsányék egykori helyi elnöküket sem kímélik

2021. augusztus 22. 07:00

Katanics Sándor nem fogadta el, hogy a taktikázás miatt nem indulhat. A Momentum befogadná, de egykori pártja megvétózta a jelölését. A végső, elutasító döntést az ellenzéki pártelnökök hozták meg.

2021. augusztus 22. 07:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

A legmagasabb szintre, az ellenzéki pártelnökökhöz jutott el a veszprémi előválasztás ügye, vagyis a döntés arról, hogy indulhat-e a megmérettetésen Katanics Sándor. Az eset azért pikáns, mert az egykori szocialista politikus még néhány hónapja is a Demokratikus Koalíció (DK) helyi elnöke, önkormányzati frakcióvezetője volt, jelen állás szerint pedig éppen a DK küzd azért, hogy ne próbálkozhasson megszerezni a parlamenti képviselőjelöltséget. Egész pontosan ők nyújtottak be fellebbezést az indulást jóváhagyó döntéssel szemben. A hat párt által összefabrikált eljárásrend szerint ugyanis hiába vesznek nyilvántartásba egy aspiránst, azzal szemben még bármelyik párt panaszt emelhet. Így tett most a nemrég még DK-s Katanics esetében a Gyurcsány-párt, a döntés pedig a pártelnökök kezébe került. (Cikkünk megjelenése után nem sokkal meg is érkezett az eredmény!)

Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt, miután kiderült, pártja nem őt indítja, hanem a nem kifejezetten ismert Csonka Balázs ügyvédet, Katanics komoly kritika alá vette az egész előválasztási procedúrát. Szerinte a jelenlegi ellenzékre „titkos belső paktumok árnyéka vetül”, amely veszélyezteti az ellenzéki sikert, amire a veszély nem ő, hanem a „belső, a nyilvánosság előtt nem vállalható megállapodások” jelentik. Úgy fogalmazott:

Lapunknak pedig elmondta, mindig őszintén leírta, amit gondol, most is így tett.  „Úgy vélem, nem követtem el semmilyen vétséget. Balliberális felfogású vagyok, eddig ezt pártokban képviseltem, úgy tűnik, most kifelé tartok ebből a világból” – vetítette akkor előre.

Mindezek nyomán aztán a pártfunkcióiról már előzőleg lemondó veszprémi politikus fegyelmi eljárással került szembe, ám annak eredményét nem várta be: nemrég maga lépett ki a DK-ból. Tette ezt egyébként annak nyomán, hogy miután bejelentette, így is benevez az előválasztásra, pártja már a procedúra korábbi szakaszában már megpróbálta megakadályozni az indulását.

Katanicsot egyébként végül a Civil Bázis nevű egyesület indítja, a Momentum pedig vállalta a támogatását, és ha jövőre mandátumot szerez, beülhet Fekete-Győr Andrásék frakciójába. Az ugyanis az indulás kritériuma, hogy előre jelezni kell, az összefogásban részt vevő hat párt közül melyiket választja majd a ringbe szálló ellenzéki politikus. A kiválasztott formáció részéről pedig úgynevezett befogadói nyilatkozat is kell.

Paktumok és konspirációk

Emlékezetes: a kesze-kusza paktumok nyomán például az MSZP-s Molnár Gyula a DK-hoz csatlakozna majd, amiért pártja kizárta soraiból, míg az LMP-s Demeter Márta inkább a Jobbikot választotta. Neki alighanem emiatt ugyancsak el kell hagynia (második) pártját, ám vigasztalódhat azzal, hogy Jakab Péterék tárt karokkal fogadják. Egyértelmű: aki teheti, az erősödő pártok felé húz.

Visszatérve Veszprémre: hallottunk olyan forgatókönyvet, miszerint

Gyurcsányék a szintén induló, szocialista Mesterházy Attilának akartak kedvezni

azzal, hogy nem a helyben erős emberüket, hanem egy esélytelen próbálkozót indítanak az előválasztáson. A DK ugyanakkor másutt ezért az előzékenységért számíthat némi kárpótlásra, ráadásul kis fricska is ez a „szociknak”, hiszen a jelenlegi pártvezetés, s leginkább Tóth Bertalan társelnök kifejezetten rossz viszonyban van a most kissé helyzetbe hozott Mesterházyval.

Ami Katanics Sándort illeti: azzal, hogy a Momentum mellé állt, Fekete-Győrék nyilván a DK felé akarnak üzenni, ám kérdéses, a pártelnökök „meccsében” végül milyen döntés születik róla. Gyurcsány nyilván kitart majd a vétó mellett, ahogy alighanem számíthat majd a vele egyre szorosabb szövetséget alkotó Jobbikra, illetve Jakab Péterre is. Annál is inkább, mert Jakab maga jelentette be korábban, hogy a Jobbik a Katanics helyet csatasorba állított Csonka jelöltségét támogatja. Nem valószínű, hogy a szocialista társelnökök szembemennek ezzel az állásponttal, míg Fekete-Győr András nyilván Katanics indulása mellett tör majd lándzsát. (Küldtünk egyébként a Momentumnak tisztázó kérdéseket, ha kapunk válaszokat, cikkünket frissítjük!)

Gyurcsány (is) döntött korábbi párttársáról

Így Katanics Sándor „sorsa” az egyébként szintén Csonkát támogató LMP és a Párbeszéd vezetőinek kezébe került. Az egész szituáció igazolni látszik az előválasztás demokratikus mivoltával kapcsolatban már egyes baloldali véleményformálók által is felmerülő kételyeket. Nevezetesen: a Fidesz-KDNP jelöltjeivel szemben induló 106 egyéni közös ellenzéki jelöltről a legkevésbé a szimpatizánsok döntenek, sokkal inkább a „füstös szobákban”, háttéralkuk révén állhat majd fel a csapat. Ezzel együtt az egész procedúra kiválóan alkalmas arra, hogy a taktikázások nyomán – ahogy arról már a 24.hu is beszámolt – Gyurcsány Ferenc megerősítse pozícióit az ellenzéki térfélen.

Cikkünk megjelenése után nem sokkal meg is érkezett az eredmény, melyet maga Katanics posztolt: a pártelnökök 5:1 arányban az előválasztáson való indulása ellen szavaztak. Annak ellenére, hogy korábban többségük szignálta az indulásáról szóló nyilatkozatot. Csak aztán megérkezett Gyurcsány vétója.

A veterán veszprémi politikus ezzel igazolni látja: az egész előválasztás egy színház.

Mint írja, most várja az indoklást, hátha nemcsak annyi az, hogy nem indulhat, miután a „pártelnökök újabb háttéralkut kötöttek a választóik feje felett”. Egyébként az, hogy a fenti döntéssel a helyi szervezet nem feltétlenül ért egyet, jelzi, hogy elkezdtek kilépni a tagok a DK-ból.

_

nyitókép: Gyurcsány Ferenc a parlamentben (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanv2
2021. augusztus 22. 23:09
Ez az aljas rohadek mindenre képes. Bárcsak sose nyerne választást. Ebből a mocsokból egy életre elég volt. Soha többé belőle.
khomeini
2021. augusztus 22. 20:26
Milyen mélyen demokratikus és jogállami hogy egyes pártok eldöntik, hogy valaki indulhat-e az előválasztáson vagy sem... Nehogy az ilyen sértett emberek elinduljanak helyben egyéni jelöltként...
Silcon
2021. augusztus 22. 18:02
Feladat adott, Katanicsot, meg az összes kicsinált embert függetlenként elindítani az igazi választáson. Hol van az leírva, hogy mi nem kavarhatjuk?
Rocktoberi
2021. augusztus 22. 16:10
Azért az nagy siker lesz ha egy jelöltre szavazhatnak a színjátékban résztvevők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!