Schiffer: Nincs rendben, hogy bírákkal találkozott az amerikai nagykövet

2022. november 02. 20:48

„Fel nem tudom fogni, hogy egy bíró mi a nyavalyáról tud beszélgetni egy nagykövettel!” – fakadt ki Schiffer.

2022. november 02. 20:48
null

Schiffer András az Egyenes Beszéd vendége volt. A volt politikus a műsorban leszögezte: megengedhetetlen az, hogy pártok képviselői hol instruálják, hol fenyegetik a bírákat. Schiffer szerint Budaházi György esetében mindkét oldalról látszott ez:

„Ennek a másik oldala, hogy [...] kétség se férhessen ahhoz, hogy a bíró elfogulatlan, [...] ezért a bíráknak nagyon szigorúan tartani kell magukat ahhoz, hogy mit tehetnek és mit nem. A kérdésre válaszolva, az természetesen elfogadható, hogy egy-egy alkotmányos, közjogi intézmény képviseletre jogosult vezetőjével beszélget egy képviselet-vezető” – fejtette ki.

– fakadt ki Schiffer. Hozzátette a jogász, hogy az teljesen rendben van, ha egy nagykövet tájékozódik, kivéve, ha bíróktól teszi mindezt. Az indoklásában Schiffer kifejtette: azért nem, mert „hogyha valaki őszintén aggódik a jogállamiság iránt, akkor pontosan tudnia kellene azt, hogy nem hozok bírót ilyen helyzetbe, mint ahogyan az amerikai nagykövetség vezetője hozta azt a két bírót!”.

 

Két magyar bíróval találkozott az amerikai nagykövet

Twitter üzenetben számolt be David Presmann amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is - írja a Tűzfalcsoport. A blog információja szerint az ügy bírósági körökben megütközést keltett, van, aki szerint ez durva beavatkozást jelent a magyar igazságszolgáltatásba.

 

„Ha én nagykövetként a jogállamiságot kérem számon és képviselem, akkor azt kell feltételeznem, hogy egy bírónak nincs felém – tehát kifelé, a bírói épületen kívülre – közölnivalója arról, amit egyébként a kúria elnöke, az OBH elnöke vagy a miniszter mond. Mert elég nagy hatalom az, hogy valaki másoknak a vagyoni dolgaiba, másoknak a szabadságáról dönthet. Egy bírónak kifelé [...] nincsen közölni valója” – fejtette ki a jogász. 

„És ha van?” – kérdezte Rónai Egon.

Az Origo és a Magyar Nemzet ide vonatkozó cikkei kapcsán kifejtette a jogász: hiába gondolja azt, hogy hibázott ez a két bíró, „de az, hogy bírákat a kormánypárti sajtó összehangolt támadásban lemondásra szólítson fel, ez is botrány. Ugyanolyan botrány, mint hogy nincs keresnivalója egy egyszerű bírónak semelyik nagykövetségen”.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 261 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. november 03. 15:14
ÉRTHETETLEN! A BÍRÓK nem hülyék, S NEM is értem, mi vezérelte őket, amikor elmentek a nagykövethez? S AZ is nagyon nagy baj, hogy SOKAN nem is értik, hogy mi volt azzal a gond!
DeGar
2022. november 03. 13:40
Nekem eszerint jóval nagyobb a fantáziám, mint Schiffernek, mert én sejtem, hogy mi volt a téma.
airmax
2022. november 03. 12:51
Van még egy komoly gondolatom Pressmann-el kapcsolatban... Emberek akik hisznek benne, hogy férfiak is menstruálhatnak, sőt lehetnek terhesek is, ... aggódnak a magyar jogállamiság miatt.... Vajon hol van itt a gyík...?
Carcess
2022. november 03. 11:59
Az is botrány, hogy meg akarja mondani egy sajtóterméknek lehet bélyegezni bárhogy, hogy mit írjon. A két bíró meg igenis takarodjon mert ezzel eljátszották a függetlenségüket. Hivatalban levő bírók, nem előtte vagy utána egyeztettek egy kormánykritikus nagykövettel. A hivatali idejük alatt tették. Minimum, hogy lemondanak. Mehetnek ügyvédnek soros szervezetekhez ott is tudnak kárt okozni. Ha bárkinek az ügyét ezek a bírók vezetik akkor javaslom kérjék a bírók cseréjét erre a találkozóra hivatkozva, hogy nem függetlenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!