Fokozódik a kánikula, de már látni a végét

2023. június 20. 11:16

Néhány napig még biztosan izzadni fogunk. Nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is nagyon kell vigyázni.

2023. június 20. 11:16
null

Június második felére megérkezett az idei első hőhullám Magyarországra is, a hőmérséklet már hétfőn átlépte a 30 Celsius-fokot, de az igazán kemény napok csak ezután jönnek.

Mikor lesz a legmelegebb?

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden országos kánikula várható 30-32 fok körüli maximumokkal, legfeljebb északkeleten eshet. Szerdán a sok napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg nyugaton, valamint északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, jégeső is előfordulhat. A levegő hőmérséklete ugyanakkor tovább emelkedik, 29–35 fokos hőség valószínű.

A kánikula csütörtökön tetőzik, amikor a hajnali zivatarok után napos, gomolyfelhős időre van kilátás, és napközben elszórtan ismét lehet elszórt csapadék. 30–36 fokos strandidő várható.

Milyen idő lesz hétvégén?

Pénteken eleinte még marad a napos nyári idő, de délutántól északnyugat felől egyre többfelé törhetnek ki akár heves zivatarok. Estétől megerősödik az északnyugati szél. 30 fok körüli értékeket mérhetünk.
Hétvégén 30 Celsius-fok alatti maximumok várhatók. Szombaton az erős északnyugati szél hatására csökken a felhőzet, kisüt a nap, de szórványosan továbbra is előfordulnak záporok, zivatarok. 25-26 fok köré csökken a hőmérséklet.

Az állatokat is védeni kell a hőségben

A kánikula nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is hatalmas veszélyt jelent – hívta fel a figyelmet az állatvédelemért felelős kormánybiztos. Ovádi Péter arra kérte a lakosságot, hogy a forró időjárás beköszöntével mindenki fordítson fokozott figyelmet az állatok egészségének megóvására. „A nappali csúcshőmérséklet idején a nem megfelelő körülmények között tartott házi kedvenc egészsége komoly veszélybe kerülhet, ha nem vagyunk kellően körültekintőek és nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy

az autókban öt-tíz perc alatt akár 60 Celsius-fokra is emelkedhet a hőmérséklet,

ami a bent tartózkodók számára hosszabb távon végzetes lehet, ezért nem szabad a járműben hagyni se embert, se állatot.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. június 20. 19:35
Jaj blokkoltam a két buzi képét a másik cikk elejéről, hát a blokkoló meg úgy értette, hogy az összes nyitóképet :-) Na mindegy, szép lányokat élőben is láthatok, rossz buzikat meg itt se akarok :-)
salátás
2023. június 20. 15:28
a lánynak üzenem hogy akár minden szünetben lelocsolom a slaggal
Zsoel
2023. június 20. 14:25
A francba már, nem is volt még igazi meleg idén, de máris megy a bulvárvinnyogás a médiában a "kánikula" miatt! Unom! A normális ember örül neki, hogy végre nem kell fűteni, nem kell beöltözni, lehet lazulni. Akinek ez nem tetszik, húzzon innét a jegesmedve jéghideg bundájára!
MaBaker
2023. június 20. 14:11
Már látni a végét? Talán vasárnap volt először nyárias idő egyáltalán. Kifejezetten meleg (napközben) meg talán ma. Milyen kánikula? Végre nyár van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!