Ukrán gabonaexport – kaució bevezetését kezdeményezik Brüsszelnél a V4 országai

2023. szeptember 26. 15:29

Ez az intézkedés arra kényszerítené a kereskedőket, hogy az ukrán gabonát ne tartsák vissza az európai piacokon.

2023. szeptember 26. 15:29

Visszatérítendő kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia.

„Ez az intézkedés arra kényszerítené a kereskedőket, hogy az ukrán gabonát ne tartsák vissza az európai piacokon”

 – jelentette ki Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter kedden a dél-morvaországi Znojmóban a visegrádi szakminiszterek találkozója utáni sajtótájékoztatón.

Marek Vyborny szerint a kereskedők akkor kapnák vissza a kauciót, amikor az általuk szállított ukrán gabona a balti vagy a lengyel kikötőkön keresztül elhagyná Európát.

A tárcavezető leszögezte: továbbra is azt részesítené előnyben, ha az ukrán gabonaexport problémáját európai szinten kezelnék.

A szolidaritási folyosók bevezetése költséges elképzelés

A CTK hírügynökség jelentése szerint a visegrádi négyek képviselőinek tanácskozásába online Mikola Szolszkij ukrán miniszter is bekapcsolódott. Szolszkij tájékoztatta a minisztereket az ukrán elképzelésről, amely úgynevezett szolidaritási folyosók bevezetésével oldaná meg az ukrán gabona szállítását az Európai Unión kívüli térségekbe.

Nyilvánvaló, hogy a folyosók létrehozása és ellenőrzése nagyon költséges elképzelés. A terv megvalósítása érdekében az ukránok arra számítanak, hogy azt részben az Európai Unió finanszírozná, és ellenőrizné. A cseh miniszter szerint a közép-európai országok ebben a kérdésben még nem foglaltak állást.

Ukrajna Brüsszel segítségével korábban Moldován és Románián keresztül már létrehozott egy ilyen gabonaszállítási útvonalat, amelynek működtetését az Európai Unió is támogatja.

Magyarországot a tanácskozáson Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Simson
2023. szeptember 27. 07:18
Hát a Momentumban erős a verseny ...!
Namond
2023. szeptember 26. 20:40
Hogy jön ez össze azzal, hogy Orbán a nemzetmegvezetője másfél milliárd euróval támogatta az ukrán exportot?
Lisa
2023. szeptember 26. 19:01
Még mi a k.a-t kell finanszírozni az ukránoknak???
lyon-v-2
2023. szeptember 26. 17:40
Erre miért kellett ennyit várni ? Valaki azt hiszi most találta fel a spanyol viaszt ? Már az első szállítmánynál is ezt kellett volna tenni, csak ugye akkor nem tudtak volna belőle az "egyenlőbbek" kaszálni a helyi termelők kárára.... Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!