Szimpatizáns a Kutyapártról: Persze, hogy erősödtök, mikor a balf*sz ellenzéki pártokból már mindenkinek elege van

2023. október 15. 10:39

Kovács Gergőék – bármennyire is viccesnek tűnik ez – egyre komolyabban veszik magukat, és még a végén a hazai belpolitika meghatározó alakulatává válnak.

2023. október 15. 10:39
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP) az utóbbi időszakban rendszeresen parlamenti befutó helyre, azaz öt százalék fölé mérik a közvélemény-kutatók, mégis meglepetést okozott, hogy a Republikon szeptemberi adatai szerint utolérték a Momentumot. Egy-egy százalékponttal erősödtek a teljes népesség (6 százalék), valamint a pártválasztók körében (8 százalék) is. Az intézet szerint a Kutyapárt volt az elmúlt egy esztendő legnagyobb nyertese, 2022 októberében ugyanis még csupán két százalékon álltak Kovács Gergőék.

„Az egyetlen értelmes választás!” 

De már idén februárban is sokan felkapták a fejüket, amikor a Medián arról számolt be, hogy a 18-39 évesek körében az MKKP a legnépszerűbb ellenzéki párt, a korosztály 19 százaléka támogatja őket, még a Momentumot, az elvileg fiatalok alakulatát is lenyomták, a lilák 16 százalékon álltak, s a Fidesztől sem voltak túl sokkal lemaradva, a kormánypártnak 22 százaléka volt.

A párt vezetői és szimpatizánsai persze stílszerűen kommentálták a legújabb jó híreket. A főkutyák a Facebook-oldalukon azt írták, „hozzá lehet csapni két nullát, és még úgy is alulmértek! Viszont tényleg erősödünk”. Egyre többször tűnik fel az a szlogenszerű megjegyzés, amelyet most is megemlített valaki: „Az egyetlen értelmes választás!” Ez a motívum egyébként többször visszaköszön, van, aki kijelentette, „persze, hogy erősödtök, mikor a balf*sz ellenzéki pártokból már mindenkinek elege van”, vagy 

Ti viccpárt vagytok, a többi »ellenzéki« meg simán VICCC.

Na persze jöttek a humorizálók is: „Suzi&Geri for Rezsident!”, „Legyen Kate Harmad Magyarország első női miniszterelnöke!” „Így már nem lehet kutyába se venni...” „Lassan négyfarkúakká alakulhattok, előbb-utóbb Nagykutyák lesztek! S az irodalmárok is odavertek a klaviatúrának: „Ha száz a lék, tömje be minél több kutyapártos százalék.”

„Kellene valami program a kátyúfestegetésen kívül”

És van, akit valóban foglalkoztat, hova vezethet mindez, fel is tette a kérdést: „ha jól megerősödtök és lenyomtok mindenkit (a Fideszt is), akkor mit fogtok csinálni?” Más felhívja a figyelmet, hogy fel kell készülni a kormányalakításra. „De az nem olyan könnyű ám! Szerintem még a korrupciót sem tudnátok működtetni!” Más pedig arra utal, hogy az eddigiek nem lesznek elégségesek: „Na most már csak valami program kellene a kátyúfestegetésen kívül…”

S bár volt olyan kommentelő is, aki szerint jön még kutyára dér, de 

most nagyon úgy fest, inkább kisütött a Nap a Kutyák felett. 

Így lassan mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy a(z egykori?) viccpárt komoly belpolitikai tényező lett, és már a júniusi európai parlamenti, valamint önkormányzati választáson is sikeresen szerepelhetnek. Miután Brüsszelbe tiszta listás, tehát arányos voksoláson keresztül vezet az út, a jelenlegi eredményeikkel egy, de elképzelhető, hogy két kutyát is zsíros falatokhoz juttatnak. 

A települési választásokon azonban nem egyértelmű a helyzet. Azt már jó előre közölték, hogy nem túl sok helyen, inkább a nagyobb városokban és a fővárosi kerületekben indulnak. Azt is határozottan kijelentették több ízben, hogy senkivel nem lépnek szövetségre, egyedül szállnak ringbe. Ez azt jelenti, nem valószínű, hogy lesz polgármesterük, és arra is kevés az esélyük, hogy egyéni választókerületben győzzenek. Viszont a kompenzációs listákról egy-két emberük bejuthat. Erre Budapesten több helyen is esély van, elsősorban ott, ahol jelenleg is van külsős alpolgármesterük (Ferencváros), képviselőjük (II. és XII. kerület), tehát Budán, illetve a belvárosban. 

Mi a sikerük titka?

De más kerületekben és a megyeszékhelyeken is befutók lehetnek. Az pedig, hogy utána bekerülnek-e a városvezetésbe, az már a koalíciós alkudozásoktól függ; az ellenzéki pártok valószínűleg tennének nekik ajánlatot, ha erre rászorulnának, a kormánypártokban kevesebb hajlandóság lehet erre.

Ezt is ajánljuk a témában

Persze a nagy kérdés az, hogy mi a viszonylagos sikerük titka, hiszen korábban senki sem számolt a vicces, jópofa, utcaköveket festegető, buszmegállókat díszítgető, virágokat ültetgető alakulattal. Néhány politikai elemző, újságíró, irigykedő ellenzéki politikus is széttárja a kezét, ha megkérdezik ezt tőlük, s értetlenkedve közlik, hogy „pedig nem csinálnak semmit”.

Ez azonban nem igaz, meglehetősen aktívak, még akkor is, ha sokak számára mindössze arról szól a Kutyapárt, hogy időnként megszólal Kovács Gergő társelnök, aki az interjúiban egyre kevesebb poént süt el, inkább arról beszél, hogyan hadakozik a XII. kerületi önkormányzat vezetőivel. Vagy akkor kerülnek az érdeklődés homlokterébe, ha az egyik kerületi polgármesterjelölt pénzt kínál az egyik Kutyának, hogy ő is induljon el a választáson.

Az ellenzéki pártok egyre feszültebben figyelik a Kutyákat

De emellett felkészítőt tartanak az önkormányzati képviselőjelöltjeiknek, az ukrán háború kitörése után segélyakciókat szerveztek, a nyáron többnapos táborban fogadták a szimpatizánsaikat, rendszeresen meghirdetik a passzivistatoborzóikat, a vidéki alakulataik is gyakran bekerülnek a kék hírekbe, amikor megbüntetik őket, mert az ecseteikkel, festékeikkel „megrongálnak” egy-egy fabódét vagy mozaikdarabokra tört aszfaltdarabot. Augusztus 20-án pedig Országváltás címszóval „új államot alapítottak” Budapesten, ennek keretében valóban nagyívű, komoly eladások hangzottak el külpolitikai, szociális, környezetvédelmi témákban. S ezeknek a demonstrációknak, performanszoknak a híre egyre több emberhez jut el.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Így nem csoda, hogy az ellenzéki pártok egyre feszültebben és ingerültebben figyelik a Kutyapárt térnyerését, mert abban a politikai elemzők többé-kevésbé egyetértenek, hogy az MKKP-ra leadott szavazatok döntő többsége a szivárványkoalíció tagjait fogja megrövidíteni, a Fidesz ezért kaján mosollyal figyeli Kovács Gergőék menetelését. Az ellenzék csupán abban bízhat, hogy amikor viszont ténylegesen be kell húzni az ikszet, sokan olyanok is meggondolják magukat, akik elvileg a Kutyákkal szimpatizálnak, mondván, a választás nem vicc.

Hogy így lesz-e, nem egészen nyolc hónap múlva kiderül. 

Nyitókép: Kovács Gergő társelnök a Kutyapárt Országváltó rendezvényén, 2023. augusztus 20-án/Almási B. Csaba

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Proxima Centauri
2023. október 19. 19:02
Mátyás udvarában kellett udvari bolond is. Több főember biztos túltett rajta hülyeségben.
nemmondom
2023. október 16. 20:18
Cirkuszba s szeret járni pár százalék
bölcsuhú
2023. október 15. 15:53
Jellemzően, a sokszorosan vesztes ballib pártok szimpatizánsainak már csak bevallottan drogos, idióta párt a választékuk!
cinkegolyó
2023. október 15. 15:15
Persze, hogy erősödtek, pont ebben a korosztályban -18-39 évesek-a legtöbb a kábszerfogyasztó, ezek legalizáltani szeretnék kedvenc "energiaforrásukat".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!