Embertelen megpróbáltatáson vannak túl a magyar űrhajósjelöltek

2024. április 18. 20:06

Egy speciális szerkezetben tesztelték az űrhajósok szervezetének reakcióját a 6 G-s terhelésre.

2024. április 18. 20:06

Nyitókép:  Ivan Timoshenko/AFP

Folytatódott a magyar űrhajós jelöltek kiképzése az Egyesült Államokban, amelynek tétje az, hogy ki utazhat fel a Nemzetközi Űrállomásra. Egy speciális szerkezetben tesztelték az űrhajósok szervezetének reakcióját a 6 G-s terhelésre. Jelenleg még négyen versenyeznek, hogy ki repülhet fel a Nemzetközi Űrállomásra, ahol 30 napot tölthet majd el. Philadelphiából, Novák András tudósított az ATV Híradó riportjában.

A jelöltek nehezen viselik a 4-5-6 G-s nyomást a centrifugában, de a kiképzés célja, hogy felkészüljenek az űrutazás során jelentkező extrém gravitációs terhelésekre. A Hunor program orvosi vezetője, Dr. Nagy Klaudia Vivien szerint ez elengedhetetlen a felkészülés során.

A négy magyar űrhajós jelölt sikeresen teljesítette a centrifuga vizsgát és erről oklevelet is kaptak. Később Magyarországon folytatódik a kiképzésük különböző feladatok végrehajtásával, műrepüléssel és szimulációs képzéssel. Ezt követően számos tudományos és pszichológiai teszt vár rájuk, mielőtt egy bizottság döntene arról, hogy ki juthat tovább.

A jelöltekre még számos tudományos teszt és pszichológiái vizsgálat is vár. Ezután egy bizottság dönti majd el, hogy ki az a kettő, aki tovább juthat. Közülük is, pedig csak egy utazhat majd fel a Nemzetközi Űrállomásra. A kilövés pontos időpontja egyelőre nem ismert.

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­ö­­­g­ö­­­s­­ ­l­­á­­n­­y­­­o­­k­­­ ­­­v­­á­­r­­n­­­a­k­­ ­­r­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Akitlosz
2024. április 18. 22:52
El kell jutni odáig, hogy az űrutazáshoz ne kelljen millióból egy szuperembernek lenni. Ez nem egészségügyi meg tudományos kérdés. Űrhajó kapacitás kérdés. Ha majd annyi űrhajó közlekedik, mint ma repülőgép ...
Mindenhova
2024. április 18. 21:50
A 6G még egy civilnek is elviselhető. Legalábbis rövid ideig. Pont a lényeget nem mondja el a cikk (mivel az írója sem tudja)
Akitlosz
2024. április 18. 21:43
"Embertelen megpróbáltatáson vannak túl a magyar űrhajósjelöltek" Minek mentek oda?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!