Minden eszközt be kell vetni a gyermekek védelmében – Kocsis Máté a Mandinernek

2024. április 26. 12:04

A kormánypártok kedd este benyújtották az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot, amely értelmében a jövőben tovább szigorodhatnak majd a pedofilokat sújtó büntetések. Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét a törvénycsomag főbb pontjairól, a hatályba lépés várható időpontjáról, az európai parlamenti választás tétjéről is kérdeztük. Interjúnk.

2024. április 26. 12:04
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Kocsis Máté Facebook-oldala

Mit érdemes tudni a napokban benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomagról?

A most benyújtott törvénycsomag 22 törvény módosítására tesz javaslatot. Ezt a lépést egy hosszú, másfél éves előkészítő munka előzte meg. Már most előre szeretném jelezni, hogy a gyermekvédelmi javaslataink benyújtását folytatni szeretnénk az őszi parlamenti ülésszakban is. Számos fontos kérdés ugyanis még vita alatt áll, így itt még nem ér véget a jogszabályi környezet módosítása.

Mely pontokat emelné ki a mostani törvénycsomagból?

Többek között azt, hogy pedofil bűnelkövetők számára a jövőben nem lesz elévülés, sem feltételes szabadlábra helyezés, és erkölcsi bizonyítványt sem kaphatnak. Akik életre szóló testi és lelki sérülést okoznak egy gyermeknek, azoknak 

az állam egy életre szóló bélyeget fog a homlokára ragasztani.

Továbbá ezentúl azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek is két év szabadségvesztéssel lesznek sújthatók, akik nem jelzik az illetékes szervek felé, hogy egy gyermeket bántalmaznak a környezetükben. Itt jegyezném meg, hogy K. Endre esetében sem az volt az első nagy bűn, hogy falazott, – az a második nagy bűn volt – neki jelezni kellett volna a gyermekvédelmi rendszer felé, hogy gyermekek veszélyeztetve vannak. Ha ez a jogszabály érvényben lenne, akkor újra bíróság elé lehetne állítani K. Endrét és számon lehetne kérni.

Ezt is ajánljuk a témában

A szülőknek milyen új „jogosítványokat” ad az új törvénycsomag?

Fontos javaslatnak tartom, hogy a szülők a jövőben a gyermekük telefonjára, számítógépére egy szűrt internetet kérhetnek. Hamarosan elkészül a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által összeállított feketelista, és a szülők kérhetik majd, hogy az ezen szereplő oldalakat a szolgáltató ne jelenítse meg a gyermekek telefonjain. Ezek alapvetően olyan tartalmak, amelyek nem felelnek meg az életkoruknak. Összességében ez egy nagy lépés afelé, hogy a szülők maguk is tehessenek a gyermekük biztonságáért.

Ezt is ajánljuk a témában

A gond ott kezdődik, amikor a férfiakat „feminizálják”, az anyákat pedig „férfiasítani” akarják – Hal Melinda a Mandinernek

Az elmúlt években alaposan megváltoztak a trendek a mesék és a játékok világában. A korábban egyértelmű határok feloldódtak, megjelent az érzékenyítés bizonyos kisebbségekkel szemben, és nem egyszer olyan tartalmakkal is találkozhatnak a kiskorúak, amelyekhez sem érzelmileg, sem értelmileg nem érettek. Többek között arról kérdeztem Hal Melinda klinikai szakpszichológust, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatóját, hogy miként tudják ezeknek a hatásait tompítani a szülők és a pedagógusok.

Emellett azokat az online tartalmakat, amelyek a gyermekekre nézve súlyosan jogsértők, egy felhasználóbarát felületen lehet bejelenteni. Számos olyan tartalom érhető el az interneten, ahol gyermekeket aláznak meg, személyiségi jogsértések történnek. Sokszor ezt idősebb gyermekek kisebbekkel szemben teszik meg. De ennek ezer mintája van. Ezeket a tartalmakat a gyermekeknek és a szülőknek a leggyorsabban el kell távolíttatni, a szolgáltatóknak pedig törvényi kötelessége lesz együttműködni.

Elmondható tehát, hogy egy még szigorúbb, még szélesebb körben intézkedő törvénycsomagot tettünk le.

Mikor lép majd ez a törvénymódosítás életbe?

A 22 említett törvénymódosításból három notifikáció köteles: az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény, a reklámtörvény és az elektronikus hírközlési törvény. Az Európai Bizottságnak három hónapja van arra, hogy megállapítsa, hogy ezek jó javaslatok-e vagy sem. A hatályba lépésükről nehezebb választ adni, mert eltérő a 22 törvény esetében. Van olyan például, amely csak 2025. szeptember 1-jén élesedik, például a szűrt internetre vonatkozó szabályozás, mivel az komoly előkészületeket igényel a szolgáltatók részéről. Míg más részek, például a Btk.-módosítás már idén hatályra emelkedik.

A kegyelmi ügy mondhatni, hogy egy „mélyütést” vitt be a gyermekvédelmi szakmának? Ezen miként lehet változtatni?

Minden fórumon el kell mondanunk, hogy a gyermekvédelmi szakemberek 99,9 százaléka tisztességes, becsületes, akiket nagyon nagy szégyen ért egy-két beteg ember miatt. Az általánosítást nagy ívben el kell kerülni, és meg kell őket védeni attól, hogy ezt a szép és áldozatkész munkát, amit végeznek, szégyennek éljék meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Azzal is egyetértek, hogy fokozatosan javítani kell a jövedelmi helyzetükön, csökkenteni kell a pályaelhagyók számát és helyre kell állítani a gyermekvédelmi rendszer becsületét. Az egész kegyelmi ügy arra világít rá, hogy az államnak minden eszközt be kell vetnie.

A szigorított alkalmassági feltételek és a pszichológiai vizsgálat egyaránt hozzájárulnak majd ahhoz, hogy 

elkerüljük, hogy a pedofilok beférkőzzenek erre a területre.

Kell-e attól tartani, hogy az ellenzék a gyermekvédelem ügyét beleviszi majd a kampányba?

A baloldal sosem szavazta meg a gyermekvédelmi javaslatainkat. Nem tudom, most mit fognak tenni, de nem hiszem, hogy az ellenfeleink belerángatják ezt a kampányba, hiszen nekik ez addig volt fontos, amíg támadhattak vele. A legfőbb kampánytéma egyébként is a háború, 

a nyugati világ és a hazai ellenzék is ezt tűzte a zászlajára: a háborúpárti álláspont képviseletét.

Ezt is ajánljuk a témában

Miért kap minden eddiginél nagyobb fókuszt az EP-választás idehaza?

Európában változás kell. Ezt mindenki érzi, aki visszatekint az elmúlt öt évre. Az európai vezetés elhibázta a Coviddal szembeni fellépést is: késtek a védőeszközök, vakcinák. Közben az Európai Bizottság elnökasszonya belekeveredett a Pfizer amerikai gyógyszergyárral kapcsolatos korrupciós ügybe is.
 

De elhibázták a háborúhoz való viszonyt is. 

A békepárti álláspont helyett a háborúpártiságot képviselik: a fegyverszállítást, valamint tankok, vadászrepülők és nagy hatótávolságú rakéták küldését.
 

De elhibázták a szankciós politikát is, gazdasági nehézségekbe sodorva az európai országokat. Azóta sem tanultak a hibáikból. Ráadásul, most elfogadták a migrációs paktumot is, amellyel lényegében zöld utat adtak a bevándorlásnak is. Az LMBTQ-propaganda őrületről pedig még nem is beszéltünk, amit folyamatosan rá akarnak erőltetni az országokra. Összességében elmondható, hogy fontos, húsba vágó kérdésekben rendre rossz döntéseket hoztak Brüsszelben, és nem tartották szem előtt az európai érdeket sem.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. április 27. 08:10
14 évig leszartátok a témát…nagyon hiteles az aggódás…
RasPutin
2024. április 26. 16:02
tapir32 2024. április 26. 14:32 NO MIGRATION, NO GENDER, NO WAR, NO HUSBAND
Szerintem
2024. április 26. 16:02 Szerkesztve
Színt kell vallania a mosléknak. Nem szavazták meg a gyermekvédelmi törvényt, mert kibaszásnak tartják, hogy tiltja az óvodai, iskolai pedofil buzi szeánszaikat. Ha nem szavazzák meg a szigorításával együtt se, az a politikai öngyilkosságuk lesz, a pedofil buzulás intézményesítése követelőinek. Ha megszavazzák, akkor el kell kussolniuk az eddigi óvodai, iskolai pedofil buzi szeánszaik követelésével. Az ellene lobbizás helyett, ki kell állniuk a törvény mellett az EU-ban is és ezt keményen számon is kell kérni rajtuk.
RasPutin
2024. április 26. 15:59
Szerintem 2024. április 26. 15:51 Jellemző, hogy a moslék pedofíia ellenesnek színlelt tüntetés főszervezői is lebukott, pedofil buzik voltak. Szerintem te hazudsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!