Jó eséllyel a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese lesz a német Szövetségi Alkotmánybíróság elnökhelyettese

2018. november 15. 16:11

Sajtóértesülések szerint a CDU/CSU, az SPD, a Zöldek és az FDP frakciója megállapodott arról, hogy Stephan Harbarthot, a CDU/CSU jelenlegi frakcióvezető-helyettesét jelölik a Szövetségi Alkotmánybíróság új bírájává. Megválasztása esetén Harbarth az Első Tanács elnöke, és így az Alkotmánybíróság alelnöke is lenne.

2018. november 15. 16:11
null

A Die Zeit szerint többpárti egyeztetés után egyértelművé vált, hogy a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese kerül be az Alkotmánybíróságba a Ferdinand Kirchhof nyugdíjba vonulása miatt megüresedett helyre. A Zeit értesülései szerint azonban Stephan Harbarth nemcsak alelnöke lesz a Szövetségi Alkotmánybíróságnak, hanem Andreas Voßkuhle jelenlegi elnök mandátumának lejárta után Harbarth ül majd be az elnöki székbe. Az alkotmánybírói jelölés joga – mivel Voßkuhle elnök anno SPD-jelölt volt–- a CDU/CSU-t illeti meg, de Hartbarth jelölését már egyeztették az FDP-vel és a Zöldekkel is. Az alkotmánybírák kinevezéséhez kétharmados többségre van szükség a Bundestagban, az alelnöki megbízatáshoz pedig szintén ekkora szavazati arányt kell elérni a Bundesratban. Jelen ügy azonban túlmutat az alelnöki vagy elnöki poszt betöltésének kérdésén, hiszen a CDU/CSU koalíciója az elmúlt hónapokban zavaros és kaotikus időszakon ment keresztül, így égető szükség van egy viták nélkül mindenki által elfogadott jelöltre.

Stephan Harbarth 46 éves, 2009 óta egyéni mandátummal megválasztott Bundestag-képviselő. Partner a gazdasági ügyekre szakosodott Schilling, Zutt und Anschütz ügyvédi irodában, címzetes egyetemi tanár a Heidelbergi Egyetemen. 2017-ben 98,9%-os szavazati aránnyal választották frakcióvezető-helyettesnek, továbbá kiváló szakpolitikusnak is tartják. Stefan Ruppert, az FDP-csoport képviselője elmondta, hogy Harbarth szerinte is kiváló választás, mert egyértelműen piacgazdasági szemléletet visz majd a Szövetségi Alkotmánybíróságba. Harbarth a migrációs politika kapcsán is határozott elképzelésekkel bír. 2018. november 8-án a Deutschlandfunknak adott interjújában az ENSZ migrációs paktumáról a következőket mondta: „Fontos, hogy minden ország maga dönthesse el, hogy a saját szempontjait figyelembe véve mi a jó neki.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. november 15. 19:08
Az USA szankciókkal fenyegeti Oroszországot a NS2 építése miatt: https://vilagpanorama.hu/2018/11/15/az-usa-szankciokkal-fenyegeti-oroszorszagot-a-ns2-epitese-miatt/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik