Hány magyar van a Felvidéken?

2021. március 17. 12:14

Rendhagyó népszámlálás folyik Szlovákiában – nemcsak a világjárvány, hanem a nemzeti identitás felmérésének módszere miatt is. A kettős identitás választásával nyerhet és veszíthet is a magyarság, és rengeteg múlik most a magyar ajkú cigányságon.

2021. március 17. 12:14
null

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

A 2021-es népszámlálás némi hezitálás és átszervezés után elkezdődött, csak a befejezés időpontját tolták ki jelentősen. Az eredeti elképzelés szerint az egész folyamatot le kellett volna vezényelni február 15. és március 31. között, ám végül csak az első szakasz határideje e hónap vége, ameddig – a korábbiaktól eltérő módon – elektronikusan lehet kitölteni az összeíró ívet, sőt még egy erre szolgáló mobilapplikációt is fejlesztettek.

A kérdőív alig tizennégy kérdésből áll: a családi állapot, az iskolai végzettség és a többi szokásos kérdés mellett olyan is szerepel, hogy milyen közlekedési eszközzel szokott munkába járni a válaszadó. Az ív a törvénnyel összhangban kisebbségi nyelveken, így magyarul is elérhető. Üröm az örömben, hogy a válaszoknál a településnevek és a foglalkozások is csak szlovák nyelven olvashatók – mondja lapunknak Tokár Géza politológus. Érdekesség egyébként, hogy a kérdőívet mindenkinek ki kell töltenie, aki hosszabb ideje az országban él, akár állampolgárság vagy állandó, sőt ideiglenes lakcím nélkül is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!