A társadalmat szolgáljuk

2019. július 01. 15:10

Ez nagyon sokat jelent nekem.

2019. július 01. 15:10
Szabó Anna

Nagy Csomor András interjúja

 

Hogyan kerültél a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram világába?

Erdélyi vagyok, Kolozsváron végeztem a jogi egyetemen. Magát a jogot is azért választottam, amiért az ösztöndíjprogramot is. Szerettem volna megismerni a társadalmat mozgató szabályrendszereket, illetve magát az adott országot. Az egyetemen is úgy éreztem, hogy senkinek sem ártana ismernie a jogot, vagyis ez egy remek alap. Emellett pedig elkezdett érdekelni a közélet, tagja vagyok civilszervezeteknek, van egy jogász szakkollégiumunk Kolozsváron, illetve az Erdélyi Politikai Iskolában is részt veszek. Ezen kívül a nemzeti kisebbségek helyzete és jogai is nagyon érdekeltek, végül aztán ebből írtam a disszertációmat. Ebben van némi önös érdek a részemről. 

Felvidékiként nem fogok rád neheztelni a téma iránti vonzalmad miatt. De milyen egy romániai jogi egyetem? Ér benneteket bármilyen hátrány azért, mert magyarok vagytok? 

Az alapképzést románul végeztük, viszont a mesterképzésen nyílt egy magyar szak, az EU-jog. A jogi egyetemen mindenkit egyformán „szívatnak”. A nyelvi nehézségek miatt voltak megjegyzések, például ha rosszul ragoztunk valamit, de egyébként nem részesültünk eltérő bánásmódban, mint a román hallgatók. 

Hogyan kerültél az ösztöndíjprogramba?

A Mathias Corvinus Collegium által szervezett politikai iskolában találkoztam vele. Egy ottani szervező osztotta meg egy Facebook-csoportban, és ott láttam meg. Eleinte azt hittem, hogy ez kizárólag magyarországi magyaroknak szól, de aztán láttam, nem kikötés, hogy magyar diplomám legyen. A magyar állampolgárságom megvolt, így jelentkeztem. Én a családomban egy problémamegoldó, problémaközpontú gondolkodásban nőttem fel, nem szeretném a kispadról kommentálni az eseményeket, hanem szeretnék belelátni a rendszerbe, mi az, ami működik, mi az, amin javítani lehet és hogyan lehet tenni ennek érdekében. Másrészt, jogászként szerettem volna az Igazságügyi Minisztériumban dolgozni, felhasználni a megszerzett tudást. Illetve mi tagadás, szerettem volna kipróbálni, milyen Magyarországon élni. Rengeteg dolog köt ide: rokonok, ösztöndíjak, nyári egyetemek.

Olyan sok a közös szál a külhoni és az anyaországi magyarok között,

szerettem volna első kézből megtapasztalni ezt. Nekem egy nagyon kellemes csalódás a program.

Nem ezt vártad tőle?

Nem erről van szó. Csak a van egy nem túl pozitív, sztereotip kép, amely kialakult a közigazgatással mint életpályával kapcsolatban. Én úgy érzem, hogy sokat fejlődtem, amely nem csak a kapott feladatoknak volt köszönhető, hanem annak is, hogy mindenki nagyon segítőkész. Egyenértékű partnerként kezelnek, segítenek, de pont olyan feladatokat kapok, mint az osztályon dolgozók. Amikor hibázom, kijavítanak, valaki mindig ellenőrzi, amit beadok. Szóval sokat fejlődöm. 

Nem okoz problémát, hogy román jogi egyetemet végeztél és a román jogrendet ismered elsősorban?

Nem, hiszen a jogi egyetem elsősorban egy strukturált gondolkodásra tanít meg, a konkrét jogszabályokat meg lehet nézni a könyvben. Másrészt pedig a nemzetközi magánjogi főosztályon elsősorban nemzetközi jog és EU-s jogszabályok ismerete szükséges, amelyben jártasnak gondolom magamat, tekintve, hogy a mesterképzést EU-jogból végeztem. 

Hol képzeled el a jövődet? A magán- vagy a közszférában?

Ennek eldöntése is közrejátszott abban, hogy jelentkezzek a programba. Az egyetem alatt a magánszférában több helyen is kipróbáltam magam, most pedig szerettem volna megtapasztalni, hogy mi van az érem másik oldalán, melyek a közigazgatás előnyei és hátrányai. Eredetileg ügyvéd szerettem volna lenni, de most már a közigazgatásban is el tudom magam képzelni, hiszen látom, hogy itt is nyílnak kiváló karrierlehetőségek, amellett, hogy

van egy magasztosabb célja annak, ha az ember a közigazgatásban dolgozik.

Az, hogy itt tényleg közjó vezérel minket, az embereket és a társadalmat szolgáljuk, ez nagyon sokat jelent nekem.

Az új impulzusok behozatala a rendszerbe a program egyik célja is. 

Igen. Bár sok tapasztalatunk még nincs, nem is vagyunk elrontva, nincsenek rossz berögződéseink, így tényleg a saját elképzeléseinket hoztuk magunkkal. 

Politikus is lennél?

Nem zárom ki, de később. Akkor tartanám magam hiteles vezetőnek, politikusnak, ha a kezdő lépéseket is végigjártam. 

Ajánlanád a programokat másoknak?

Mindenképpen. Főleg mivel nálunk otthon erről nagyon kevesen tudnak. Elsősorban a kapcsolati háló miatt ajánlanám egyébként. Vagy ötven olyan emberrel ismerkedtem meg, akikkel különösen jó, szakmai kapcsolat alakult ki, illetve sok olyan emberrel találkoztam, akiktől folyamatosan lehet tanulni. Beleláttunk az intézmények működésbe, ahol az egyes miniszterek és államtitkárok adtak nekünk elő. 

Ha felajánlanák, hogy maradj, maradnál?

Azt hiszem, igen. Szeretem az Igazságügyi Minisztériumot is, de talán a későbbiekben szívesebben dolgoznék olyan helyen, ahol több a kapcsolat a határon túli magyarokkal valamilyen formában, például a nemzetpolitikai államtitkárságon. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2019. július 01. 18:31
Csinos lány, remélem okos is és tud jó széki lassút táncolni. ;)
Akitlosz
2019. július 01. 17:40
De gagyi fénykép, csaknem csupa homály!
aleb19
2019. július 01. 16:47
legjobban ezek a tintanyalo sohivatalnokok felszaporitasa a legkarosabb az orszagnak ...letszamaranyosan kb dupla a hivatalnokok szama mint angliaban ...az angolok ezert gazdagok a csornger magyarok igy fizetik meg a jogaszbarmok eloskodeset
Palepoli
2019. július 01. 16:01
"Hogyan kerültél a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram világába?" Azért az jó lett volna a nagyobb hatás érdekében, ha a cikk ír erről a nem közismert programról valamit, vagy linkel valamilyen alapinformációt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!