Botrányok tépázzák Hollandia erős emberét

2021. április 05. 16:30

Mark Rutte először tagadta, hogy hazudott volna, később azzal védekezett, hogy elfelejtette politikustársának ügyét.

2021. április 05. 16:30
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Rájár a rúd Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnökre: a liberális-jobboldali Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) elnöke halmozza a botrányokat, és érdekes módon mind a két ügyben szerepel kereszténydemokrata koalíciós társa, Pieter Omtzigt, aki a szövetség ellenére Rutte ismert kritikusa.

A március közepén tartott parlamenti választásokat a Rutte vezette VVD nyerte meg, már negyedik alkalommal, annak ellenére, hogy az év elején a kormányfő lemondásra kényszerült a nagy port felkavaró családtámogatási botrány miatt. A VVD 150 fős alsóházban 35 helyet szerzett, a többség kialakításához 76 mandátumra van szükség. 

Rutte friss botránya, hogy bár azt állította, a koalíciós tárgyalások során nem merült fel Omtzigt neve, a holland sajtó lefotózott egy dokumentumot, melyen igenis szerepel, hogy Rutte „máshol" szán neki pozíciót. Rutte először tagadta, hogy hazudott volna,

később azzal védekezett, hogy elfelejtette: valóban felmerült a politikus neve.

A miniszterelnökkel szemben Geert Wilders, a populista Szabadságpárt elnöke kezdeményezett bizalmatlansági szavazást, melyet Rutte éppen, hogy túlélt. Ennek ellenére nem tervez lemondani, azzal érvelve, hogy két hete nyert választást, és így „őrültség" lenne részéről a lépés.

Fontos megemlíteni, hogy a D66 és a CDA, bár jelezték, hogy megingott bizalmuk Ruttéban, nem zárták ki még teljesen a közös kormányzás lehetőségét.

Oltási botrány a láthatáron

A magyar sajtóban eddig csak néhány helyen jelent meg egy másik botrány, mely szintúgy Ruttét érinti: ez pedig az AstraZeneca vakcinák fejlesztésével kapcsolatos ügy.

Mint azt az NLTimes portál összefoglalta, a holland közszolgálati NOS megtekinthette egy olyan levél részleteit, melyet éppen egy éve, 2020 áprilisában kapott Rutte az Oxford Egyetem kutatóitól.

Ebben arra kérték a holland miniszterelnököt, hogy járuljon hozzá a leideni Halix vakcinagyártó központ kapacitásának bővítéséhez, mely 10 millió eurót igényelt volna. Az egyetem kutatói ekkor már közel jártak az AZD 1222 vakcina elkészítéséhez, és

figyelmeztették a miniszterelnököt: nagy igény lesz a vakcinákra, ha egyszer a tesztek sikeresen lezajlanak,

és szükség lesz a bővített gyártási lehetőségekre a „fennakadások elkerülése" érdekében.

Bár az ügy nem minden részlete ismert a titoktartási szerződések miatt, a NOS szerint az egyetem eredetileg a fent említett Omtzigtot kereste meg, majd tavaly április 28-án tárgyalásra is sor került Rutte hivatalában. Másnap küldték a levelet a miniszterelnöknek. 

Egy nappal később a svéd-angol AstraZeneca és az Oxford Egyetem bejelentette, hogy a gyógyszergyártó cég megállapodott az egyetem oltásának fejlesztéséről. Hollandia később igyekezett még megállapodni a Halixszal, de ez nem járt sikerrel, mivel ekkor már a svéd-angol cég befektetett a létesítménybe.

Az NLTimes értelmezésében a leideni vakcinagyártási kapacitás nem növelése az EU-nak is ártott, hiszen ha Rutte időben reagál a megkeresésre, akkor elkerülhető lett volna a jelenlegi vita az EU és az Egyesült Királyság között. Mint ismert, az AstraZeneca nyilatkozatai szerint csak a vállalt vakcinamennyiség töredékét lesz képes leszállítani az Európai Gazdasági Övezetnek, mivel a cég először az Egyesült Királyság irányába tett vállalását teljesíti.

A cikk szerint ebbe beletartoznak azok a vakcinák is, melyeket a leideni telepen gyártanak, és

a holland befektetés, ha megvalósul, nagyobb hozzáférést adott volna az egész EU-nak a covid-19 vakcinákhoz. 

Hollandia és az oltások helyzete

A Statista.com oldal szerint egyébként ezen sorok írásakor az Egyesült Királyságban 100 főre 58,5 beadott oltás jut, Magyarországon 28,61, Hollandia pedig a sor végén szerepel, Horvátország és Szlovénia között, 13,88 beadott oltással.

Egészen friss hír, hogy Hollandia eközben leállította a 60 év alattiak oltását az AstraZenecával, elsősorban a trombózisveszéllyel kapcsolatos félelmek miatt.

Az Európai Gyógyszerügynökség változatlanul biztonságosnak tartja az AstraZenecát, Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint pedig „17 millió emberből 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás esetet regisztráltak, ami nem haladja meg az oltás nélküli időszak esetszámait, és nagyobb a valószínűsége, hogy a vírus szövődményeibe belehalunk, mint hogy valamilyen mellékhatása lesz az oltásnak”.

Fontos jelezni eközben, hogy az ING bank hollandiai elemzői hétfőn azt közölték, véleményük szerint új választásra lehet szükség Hollandiában.

Kép forrása: MTI

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atilla
2021. április 06. 05:59
Bezzeg ha Viktor volna "ilyen jó"politikus...akkor mi lenne liberális világ ?
RogerFederer20GS
2021. április 05. 21:16
Azért az megvan úgye, hogy a pusztuló nyugaton hazugságba miniszterelnök megbukhat?
káli
2021. április 05. 20:22
Nem ez akit most választottak meg?
Saksafar
2021. április 05. 19:21
Ugye, akik a leghangosabbak között kiabálnak, ha mások jogállamiságáról van szó? A maguk portáján viszont amnéziásan sepregetnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!