Ismét életbe lép a vörös kód

2022. július 20. 16:30

Közleményt adott ki a Belügyminisztérium.

2022. július 20. 16:30
null

A minisztérium szerdai közleményében azt írta, hogy – figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási előrejelzésére és az országos tisztifőorvos hőségriasztására – csütörtökön 8 órától hétfőn 20 óráig kiadták a vörös kód figyelmeztetést a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül.

Figyeljünk egymásra

Emlékeztettek arra, hogy a vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend idején a szociális szektor minden intézményének – ellátási formájától, ellátási területétől és férőhelyszámától függetlenül – kötelező fogadnia az intézménybe érkező hajléktalant.

A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban a legfontosabb feladat az élet és az egészség védelme, megőrzése. 

A Belügyminisztérium kéri, hogy aki az extrém időjárási körülmények miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal tudnak intézkedni - olvasható a közleményben. 

Néhol 40 Celsius-fok közeli értéket is mérhetnek a következő napokban

Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek

és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Az országos tisztifőorvos most szerdától szombat éjfélig rendelt el harmadfokú hőségriasztást. Az országos tisztifőorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Legutóbb június 27-től rendelt el harmadfokú hőségriasztást a tisztifőorvos, ezzel párhuzamosan rendelte le a Belügyminisztérium is a vörös kódot. Akkor több mint egy hétig tartott a hőhullám.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. július 21. 09:02
Meg a vörös köd Meg a rózsaszín köd. (Pride)
Gáspár
2022. július 21. 03:26
Csak nehogy a vörös csillag lépjen életbe!
citromosParizer
2022. július 20. 18:52
"Süt rád a napsugár, tenger színű kék az ég, nézd hogyan ragyog a nap, erre vártunk nagyon rég!" sá-lá-lá-lááá kérek egy hideg sört :D
fogas paduc
2022. július 20. 18:10
Ha az ember kimegy a napra, akkor érezni lehet a bőrön, hogy a nap sokkalta erősebben süt. Most elsősorban a napfény intenzitásra és nem az UV-+re gondolok. Szerintem a nap energiakibocsátási teljesítménye nőtt meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!