Vízhiány Solymáron: megoldódott a probléma?

2022. július 04. 15:01

Ismét folyik a víz a solymári csapokból szombat óta, négy nap kánikulai vízhiányt követően. A polgármestert kérdeztük a fejleményekről és arról, várható-e még további hasonló krízis a nyáron.

2022. július 04. 15:01
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Péntek reggelre szerettük volna normalizálni a helyzetet, de végül szombatra sikerült csak elérni, hogy minden solymári csapból folyjon a víz” – nyilatkozza a Mandinernek Solymár polgármestere. Szente Kálmán polgármestert azután kerestük meg, hogy a Pilisi-medence több településén – Solymár, Pilisszentiván, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Üröm és Csobánka – a közel negyvenfokos kánikulában volt olyan településrész, ahol négy napig nem volt víz a háztartásokban. A probléma megoldására még operatív törzs is alakult.

A terület vízellátásért felelős Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. egy szűkszavú válaszban a hőség miatt hirtelen megnőtt vízfogyasztással indokolta a problémát a Mandinernek. Pénteki válaszukban azt írták, vízkorlátozást rendeltek el az érintett településeken, és a vízhiányos területeken tartályos vízellátást biztosítanak.

Vannak, akik előszeretettel hangoztatják, hogy a víz nagy részét medencékbe tölti a lakosság. Szente szerint Solymáron nem is a nagyobb medencék – hiszen azokat a vízszűrőrendszerüknek köszönhetően egy szezonban egyszer is elég feltölteni –, hanem inkább a gyermekpancsolók jellemzők, illetve az automata locsolórendszerek. Szerinte

jó lenne, ha a lakosság igyekezne összegyűjteni az esővizet.

Vízhiány: 0-24-ben folyamatosan fordultak a tartálykocsik

A csak Solymáron háromezer, vagyis a lakosság negyedének életét megkeserítő helyzetet végül úgy sikerült megoldani, hogy 0-24 órában folyamatos fordulásokkal, nyolcköbméteres tartálykocsikkal szállították a Fővárosi Vízmű vezetékrendszeréből a pilisi tározómedencékbe a vizet.

„Szinte korlátlanul tudtunk a fővárostól vizet szerezni, ami annak köszönhető, hogy Budapest vízrendszerét két és félmillió lakos ellátására tervezték, azonban a főváros lakossága félmillióval csökkent. Ez a lakosság költözött az agglomerációba” – magyarázza Solymár első embere. Kiemeli, nagyon jó az együttműködés a környékbeli polgármesterekkel, sőt még Budapest második kerületéből is kaptak segítséget.

„Ezt itt is szeretném megköszönni” – mondja. A vízhiány alatt lajtos kocsikkal biztosították a vizet, emellett a honvédségtől is kapott a lakosság nyolcezer liter zacskós vizet, az önkormányzat pedig ásványvizekkel enyhítette a forró helyzetet. Emellett négy mobilvécét is beszerezett az önkormányzat, továbbá

megnyitották a turistaházat, ahol a lakosság zuhanyozhatott.

Ami a lakosság hozzáállását illeti, Szente Kálmán azt mondja, eltérő reakciókat tapasztalt, ami nemcsak az egyének vérmérsékletétől függött, hanem attól is, hány napig maradtak víz nélkül, állt-e rendelkezésükre saját fúrt kút. Utóbbiak, vagy például az esővizet összegyűjtők nyilván kevésbé voltak dühösek.

„Megértem a dühöt, negyven fokban lajtos kocsikhoz járni vödrökkel nem egyszerű. Ahogy az sem, hogy ezzel a vízzel nem lehet megtölteni például a mosógépet.”

A vízhiány megoldódott tehát. Arra a kérdésünkre, hogy előfordulhat-e még ilyen helyzet a nyáron, a polgármester azt válaszolja, nehéz ezt megítélni. „Az önkormányzatot átkozza a lakosság, miközben nem mi vagyunk a szolgáltatók, nem rajtunk múlik. Nem látok bele Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. számítógépjeibe és vezérlőközpontjaikba, így nyilatkozni sem merek a szolgáltató helyett. De ismerve a hálózat állapotát, azt gondolom, bármikor előfordulhat ismét hasonló.” 

Ennek oka, hogy a vízvezetékek nagyon régiek.

„Mire végre nagy nehezen megoldódott a vízellátás, a csövekben végbement nagy nyomáskülönbség miatt a hétvégén öt helyütt is volt csőtörés, amit aztán viszonylag hamar orvosolt a szolgáltató” – árulja el a Mandinernek a polgármester.

Annak kapcsán, hogy mi az önkormányzat hatásköre, és mit tehet annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő, Szente azt válaszolja: „most egyet tehetünk: nagyon szurkolunk a Duna Menti Regionális Vízműnek, hogy azt a 17 milliárdot, amit pályázaton nyert és már a kivitelezésre is leszerződött, minél hamarabb használja fel”.

Mint mondja, ez még egészen biztosan két év, kétségkívül

ez a rekonstrukció ezt a nyarat nem fogja megoldani.

Mindenesetre – mint a polgármester fogalmaz – nyomatékosan arra kérték a szolgáltatót, ha bármi vészjóslót tapasztalnak, haladéktalanul jelezzék, hogy az önkormányzat ne csak akkor tudjon vízkorlátozást elrendelni, amikor már nem jön víz a csapból.

 

Nyitókép: A Magyar Honvédség Rába H25-ös vízszállító kocsijából ivóvizet töltenek Solymáron a Panoráma utca és a Lejtő utca sarkán lévő víztározóba a vízhiány miatt 2022. július 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti1
2022. július 04. 18:15
Szóval nem az úrigettó úszó medencével van baj, hanem a csóringer gyerekének a száz literes pancsizacsijaval... Bazd meg! Esetleg a faszfej település vezetők? Akik ész nélkül árulták a "közművesitett" telkeket? (rákötve az amúgy is szar közmure) Mert kellett minden lenyulhato péz! Egyébként meg miért nem tiltják meg helyi rendelettel az ivóvízzel locsolást? Ja, hogy újgazdagek fellázadnának és elhajtanák az önkormányzatot a gecibe?
-Zsolt-
2022. július 04. 17:50
Na mi van birkák? Mégse Németországban meg Belgiumban vág szart a kerék, ahogy naponta vizionáljátok? Nem ott fürdenek a kanálisban, mint Orbánisztánban? :DDD
reality
2022. július 04. 17:38
Azt sem lenne szabad elfelejteni, hogy vidéken már nem véleményesek és természetes fű van, meg fúrt kút, hanem gyep meg pancsoló (meg medence). Ezeket mind ivóvízzel oldják meg, ami megengedhetetlen. Ez kurva nagy luxus.
WLaci
2022. július 04. 16:52
Asszem felkötheti a gatyát a rezsicsökentett solymári polgi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!