Visszavonta keresetét az Európai Parlament, mégsem perelnek a jogállamiság ügyében

2022. augusztus 02. 20:48

A per leállításáról a parlamenti képviselőcsoportok elnökei döntöttek.

2022. augusztus 02. 20:48
null

Az Európai Parlament még májusban visszavonta az EU Bíróságánál azt a keresetét, amelyet az Európai Bizottság ellen adott be még tavaly októberben. Ebben arra szerették volna rávenni a Bizottságot, hogy alkalmazza a jogállamisági mechanizmusnak is nevezett költségvetési feltételességi rendeletet – számolt be hvg.huPolitico értesüléseire hivatkozva.

A per leállításáról a parlamenti képviselőcsoportok elnökei döntöttek, és rögtön tájékoztatták is a Bíróságot, ugyanakkor csak most, hónapokkal később került ez a lépés nyilvánosságra.

A kereset visszavonása mögött két tényező áll a portál információi szerint:

egyrészt a Parlamentnek a saját jogászai szerint is kevés esélye lett volna a győzelemre,

másrészt áprilisban a Bizottság elindította a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.

Mint ismert, a költségvetési kondicionalitási rendelet 2021 eleje óta van hatályban, a Bizottság azonban több mint egy évet várt az első eljárás megindításával – ezt sérelmezte a Parlament.

Folytatódik a Magyarországgal szembeni eljárás

A Magyarország elleni jogállamisági eljárás közben halad tovább. Ennek keretében a magyar kormánynak augusztus 22-ig kell válaszolnia a Bizottság legújabb levelére, amiben az EU-s testület már szankciókat is előrevetített – hangsúlyozták a cikkben.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2022. augusztus 03. 23:14
Nem értem ezt a sok hülye libsit, akik itt tapsikolnak örömükben, hogy nem ad pénzt az EU. Nem jut el a csökött agyukig, hogy az előnyeit ők is élvezhették volna, de a hárányát is ugyanúgy meg fogják érezni, mint mi. És Feri meg Klárika hiába készül, nem lesz az övéké a hatalom ha lesz pénz ha nem.
Apa1964
2022. augusztus 03. 19:24
Menjünk innen!! Minél előbb....annál jobb.
KBA98
2022. augusztus 03. 16:40
és ki nem szarja le őket? egy mocskos konglomerátum az egész!
airmax
2022. augusztus 03. 14:52
Anyád... És innentől ne merj hozzám szólni idióta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!