Tovább küzd az ENSZ Szudánban

2009. július 31. 10:21

Az ENSZ BT meghosszabbította a dárfúri békefenntartók mandátumát egy évvel.

2009. július 31. 10:21

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy évvel meghosszabbította helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban annak a békefenntartó alakulatnak a mandátumát, amelyet a világszervezet a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban működtet az Afrikai Unióval közösen. A testület egyhangúlag elfogadott határozatában egyúttal felszólította a Dárfúrban szembenálló feleket a harcok azonnali, feltételek nélküli beszüntetésére, és arra, hogy hozzanak tető alá tartós tűzszüneti megállapodást.

A BT hangsúlyozta, hogy nincs katonai megoldása a 2003 óta tartó konfliktusnak. Kormányellenes csoportok azért ragadtak fegyvert hat éve, mert nagyobb részt követelnek Dárfúrnak az ország központilag elosztott javaiból. A konfliktus következtében eddig csaknem 300 ezer ember halt meg, s 2,7 millió vált földönfutóvá a Franciaország-méretű tartományban az ENSZ adatai szerint. (mti)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!