Kereszténydemokrata vereség Németországban

2011. március 28. 12:14

Visszaszorult a jobboldal a vasárnapi németországi tartományi választásokon, Baden-Württemberg kormányzását 1945 óta először veszítették el.

2011. március 28. 12:14

A kereszténydemokrata CDU a vasárnapi, Baden-Württembergben tartott tartományi választásokon 58 éve tartó uralmát vesztette el. A gazdaságilag egyik legfejlettebb német tartományban szociáldemokrata-zöld kormány alakulhat, a szövetségi köztársaság történetében először környezetvédő miniszterelnökkel.

A Zöldek megduplázták baden-württembergi eredményüket, 24,2 százalékig jutottak, megelőzve a szociáldemokratákat, akik 23,1 százalékot kaptak. A tartomány legnagyobb pártja a CDU maradt 39 százalékkal (több mint öt százalékos szavazatvesztesége ellenére), de ez nem elég a kormányzás megtartásához, hiszen koalíciós partnerük, az FDP éppen hogy csak bejutott a tartományi parlamentbe 5,3 százalékkal.

Rheinland-Pfalz tartományban a szocdemek 35,7, a CDU 35,2, a Zöldek 15,4 százalékot értek el, a liberálisok kiestek a parlamentből, itt tehát tovább kormányozhat a baloldal. ű

A német lapok egyetértenek abban, hogy a hétvégi tartományi választás a fukusimai atomkatasztrófa nyomán valójában a németországi atomerőművek jövőjéről történt szavazás volt. A választók egyértelműen az erőművek, illetve az atomenergia ellen foglaltak állást - írták az újságok, magyarázva a zöld forradalmat. Ennek tartósságát illetően azonban egyes kommentárok óvatosságra intettek.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2011. március 28. 20:34
Merkel lazitott a következetes jobboldali politizáláson és ennek megfizeti az árát. Azért kiváncsi lennék, hogy az energiaköltségek növekedését a zöldbalosok hogyan fogják beadagolni a német népnek, mert nem árcsökkenések jönnek, az biztos!
gross
2011. március 28. 17:07
Van olyan számítás (ellenőrizni nem tudom), hogy az üzemidő hosszabbítást kérő erőművek nagy részét le lehetne állítani, van elég áramfejlesztőkapacitás nélkülük is, igaz, drágább. Viszont abban is bíznak a zöldek, hogy a kiszállással erősen fellendül az megújuló energiaforrások hasznosítása.
radix
2011. március 28. 14:17
A liberáljobber kormánynak - a németek szerint is - inkább a Németországgal kellene foglalkoznia nem a magyar adószabályokkal és egyéb törvényekkel :P
kérdés
2011. március 28. 13:18
Kíváncsian várom, hogy az azonnali AKW leállításokat hogyan lehet zökkenőmentesen kiváltani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!