EP-állásfoglalás: többet kell tenni a nemek egyenjogúságáért

2015. március 10. 14:02

Történt ugyan előrelépés a nemek közötti egyenlőség ügyében, de még mindig nem sikerült felszámolni a bérszakadékot, a női karrierek útjában álló akadályokat és a gazdasági függőséget – állapította meg az Európai Parlament által kedden Strasbourgban elfogadott állásfoglalás, amely szerint létezik abortuszhoz való jog.

2015. március 10. 14:02
Évente tekinti át a nők egyenjogúsítása terén elért eredményeket az Európai Parlament. Az idei állásfoglalást 441 szavazattal, 205 ellenében, 52 tartózkodás mellett fogadták el. 
  
„A végeredmény nem túl rózsás: lassan változnak a dolgok, és ennek a nők jogai látják kárát. De az állásfoglalás elfogadása azt mutatja, hogy az Európai Parlament többsége támogatja a bérek egyenlőségét, az anyasági szabadsághoz és az abortuszhoz való jogot, és kiáll a nőket érő erőszak ellen” – mondta a szavazás után a tervezetet előkészítő belga szocialista EP-képviselő, Marc Tarabella.
 
Az áttekintésben a különösen problémás területek között kiemelték, hogy a fizetések és nyugdíjak, valamint a gazdasági és politikai döntéshozatalban való részvétel terén nagyok az eltérések a nők és a férfiak között, hogy a gazdasági válság aránytalanul nagy mértékben sújtja a nőket, valamint hogy még mindig hiányosságok mutatkoznak a bölcsődék és óvodák, illetve az anyasági és az apasági szabadság biztosításában.
 
Hangsúlyozták a képviselők a szexuális és reproduktív egészséghez kapcsolódó „jogok”, ideértve a fogamzásgátláshoz és az abortuszhoz való „jog” fontosságát, illetve a nőkkel szembeni erőszak ellen fellépés szükségességét.
 
A Tarabella-jelentés elfogadása ellen a CitizenGo gyűjtött aláírást.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2015. március 10. 20:09
A megfogant életnek nincsenek "emberi jogai" ? Csak azért , mert egy bizottság ezt így definiálja ? És : állítólag eltörölték a halálos ítéletet de a kis magzatot mégis halálra lehet ítélni ?
Akitlosz
2015. március 10. 16:14
Nem létezik "bérszakadék". A politikában és a gazdaságban pedig nem azért több a férfi, mint a nő, mert a gonosz férfiak elnyomják a szegény nőket, hanem egyszerűen azért, mert a férfiakat jobban érdeklik ezek a területek míg a nőket más területek érdeklik jobban. Senkinek nem tilos politikusnak állnia, sem céget alapítania. De a nők kevésbé akarnak ilyesmivel foglalkozni. Az erőszakos női kvótarendszer pedig a hatékonyság rovására megy. Úgy mindenki tudni fogja a kvóta alapján magas pozícióba kerülő nőkről, hogy nem a tehetsége, nem a rátermettsége, nem a szakértelme miatt van ott, hanem azért mert nő, hogy így a cég eleget tegyen a kvótatörvény előírásainak. Ez pedig káros a gazdaságra, a társadalomra nézve. Ráadásul egy halom területen előnyben vannak a nők a férfiakhoz képest. Van olyan ország, ahol előbb mehetnek nyugdíjba, miközben tovább is élnek, mint a férfiak. Válásoknál szinte rutinszerűen az anyának ítélik a gyermekeket. A tragédiáknál is csak a női és a gyermek áldozatok száma a fontos, a felnőtt férfiak életéért valahogyan úgy annyira nem kár a hírszerkesztők "értékrendje" szerint. Szóval ez a nők privilegizálása dolog ugyan nem az egyenjogúság irányába hat. Egyszerűen érdem nélkül akarnak jól fizető pozíciókat a társadalom csúcsain. A munkanélküliek, a vájárok, a katonák között valahogyan nem akarnak női kvótát. Miért?
csuka
2015. március 10. 15:23
Már minden Fidesz gucci a szerecsent mosdatja.
gxcapril
2015. március 10. 14:28
Es szinten tobbet kell tenni az UBORKA GORBULETEERT, A TYUKKETRECEK ALLAPOTAART, ES A DISZNOKNAK IS JAR JATEK. Olyan pitianer dolgokkal mint a szomszedban dulo puccs utani habaruval, a Gorog kaosszal, a gazdasag szetesesi allapotaval, a amcsik EUt atba(^$val a tranzatlant kereskedes nevu kirablassal, NEM IS KEL FOGLALKOZNI.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!