Bajorország nem léphet ki Németországból, döntött a német alkotmánybíróság

2017. január 04. 14:34

Bajorország nem hagyhatja el Németországot, hiába próbált erről népszavazást kikényszeríteni egy magánszemély. A német szövetségi alkotmánybíróság nem is volt hajlandó érdemben foglalkozni az üggyel: annyival utasította vissza az alkotmányjogi panaszt, hogy a német tartományok nem az alaptörvény urai, és a szövetségi alkotmány nem ad teret a tartományi szeparatizmusnak.

2017. január 04. 14:34

A német szövetségi alkotmánybíróság hétfőn közzétett végzése alapján Bajorország nem hagyhatja el a Német Szövetségi Köztársaság államszövetségét. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint egy bajor állampolgár népszavazást akart kezdeményezni Bajorország függetlenségéről, ezzel összefüggésben alkotmányjogi panasz keretében került az ügy a szövetségi alkotmánybíróság elé, amelynek egy alacsonyabb rendű tanácsa elutasította a panaszt.

Mindezt három mondatban indokolták meg: „A Német Szövetségi Köztársaságban, mint a német nép alkotmányozó ereje által uralt nemzetállamban az egyes tartományok nem »urai az alaptörvénynek«. Az egyes tartományok elszakadási törekvéseinek nincs tere az alaptörvény alatt. Ezek ugyanis az alkotmányos rendbe ütköznek.”

A német újraegyesítés óta a szeparatista Bayernpartei folyamatosan azt hangoztatja, hogy a német alaptörvény csupán átmeneti alkotmányként szolgál Bajorország számára, és pont ezen átmeneti jelleg miatt van lehetőség arra, hogy Bajorország ismét önálló legyen. Csakhogy a Bajor Alkotmánybíróság egy 1991-es ítélete szerint Bajorország 1949-ben, a német alaptörvény hatályba lépésekor sem volt önálló ország, így nem is lépett be a német államszövetségbe, ebből kifolyólag onnan kilépni sem tud.

A Bayernpartei azonban nem adja fel, a német szövetségi alkotmánybíróság döntésére adott friss reakciójukban az áll, hogy a német föderációból való kilépés igenis legitim joga a bajoroknak. „Egy szövetségi bíróságtól nem is várnánk egyetértést. Aki le akarja csapolni a mocsarat, az se a békákat kérdezi meg!” – írja a párt közleménye. A Bayernpartei támogatottsága hosszú évek óta stabilan 5 százalék alatti.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
guerillajones
2017. január 04. 22:49
A Bajorok a legfaszabb nemetek. Baratsagosak vidamak szeretnek mulatni. Mint mi... Remelem nem teszik tonkre a migransok az a szep orszagot (Bajoroszagot)
Gregorius
2017. január 04. 18:09
Valami rémlik, hogy a német Alkotmányt még a háború után ( amcsi sugalmazására) úgy alkották meg, hogy még népszavazással se lehessen módosítani a szövetségi formát (ne lehessen teljesen egységes). Ebben nyilván benne van a kilépés megakadályozása is.
Akitlosz
2017. január 04. 17:27
Tisztára, mint a spanyolok. Aztán csodálkoznak, ha forradalmak, lázadások, fegyveres harc tör ki, amikor az alkotmányok abszolút tiltják a demokráciát, nem adnak semmiféle békés lehetőséget a nép kezébe az alkotmány megváltoztatására. De az országhatárok megváltoztatására sem.
Senye Péter
2017. január 04. 16:58
Katalónia sem léphet ki Spanyolországból. De nem lehetünk biztosak abban, hogy mégsem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!