Orosz támadástól tart az ukrán elnök

2017. február 22. 17:31

Petro Porosenko ukrán elnök szerint fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország a közeljövőben teljes körű háborút indít Ukrajna ellen, mert szerinte Moszkva bármelyik pillanatban bevetheti a szomszédos Moldovához tartozó szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban állomásozó katonai erőit.

2017. február 22. 17:31

Az államfő erről szerdán Kijevben az ukrán fegyveres erők főparancsnokságán, a különböző haderőnemek felső szintű katonai vezetőinek gyűlésén beszélt. Ukrán források szerint jelenleg mintegy 1200 fős orosz kontingens tartózkodik a Moszkva által támogatott szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban, amely Ukrajna délnyugati határa mentén, Odesszától nem messze fekszik. Porosenko kifejtette, hogy noha a Moldova területén lévő orosz kontingens viszonylag nem nagy kétszámú, de az Oroszország által törvénytelenül bekebelezett Krím félszigeten lévő több mint 20 ezer fős haderő kiegészítéseként képesek plusz problémákat okozni Ukrajnának, és veszélyeztetik az ország déli határait.

Kiemelte, hogy nemcsak a kelet-ukrajnai szakadár területek felől, hanem az ukrán-orosz határ teljes hosszán fennáll a veszélye egy Ukrajna elleni nagyszabású orosz inváziónak. Az elnök ugyanakkor meggyőződését fejezte ki afelől, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő nem engedi országa területét Ukrajnával szembeni ellenséges cselekményekre használni. Porosenko szavai szerint a jövőre esedékes oroszországi elnökválasztás újabb ok arra, hogy Ukrajna növelje hadi készültségét. Hozzáfűzte, hogy a moszkvai vezetés kampányának része az Ukrajnával és az egész világgal szembeni ellenséges viselkedés, amelyet - mint fogalmazott - sajnálatos módon az orosz választók többsége helyesel. Megjegyezte, hogy jelenleg nem lát esélyt oroszországi hatalomváltásra. (MTI)

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2017. február 23. 11:33
Valószínűleg simán némi pénz kellene megint. Ha az ember elolvassa a szöveget kiderül, hogy a térségben (Krim+polgárháborús övezet) talán 21.000 orosz katona van, ami nem akkora erő, hogy egy úgy 50 milliós országnak meg kellene ijednie.
vegyetekegyetek
2017. február 23. 11:13
Oliver Stone csinalt filmet az ukran puccsrol. Mert az volt. A budos oroszberenc fereg mi? Lam most micsoda gazdasagi fellendules van az orszagban! Talan mar 20 ezer forint is van egy atlag fizetes.
br-o
2017. február 23. 08:38
Nem kellett volna leszerelni az ukrán nukleáris arzenált és akkor nem lenne ez.
szancso
2017. február 23. 04:54
Janukovics tegnap levelet küldött Trumpnak és 6 európai ország vezetőinek, amelyben részletezte, hogy miért nem volt hajlandó aláírni a szabadkereskedelmi egyezményt az unióval. Lassan kezd az igazság kibontakozni. Ez az egyezmény, melyet aztán a puccs után Csokisenkó és tsai. aláírtak Ukrajna számára teljesen elfogadhatattlan volt, gazdaságilag a padlóra küldte, mivel elveszítette az orosz piacait, az unio pedig nem biztosított nekik helyette másikat. Csodálkozom, hogy még mindig vannak itt olyanok, akik eszik a maszlagot az orosz támadásról, bele sem gondolva mi van ennek a propagandának a háta mögött. Ajánlom George Friedmann beszédét meghallgatni a Csikágói Statforból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!