Hivatalosan is a liberális konzervatívok nyerték a holland választást

2017. március 21. 20:35

Kedden közzétette a választási bizottság a holland parlamenti választás hivatalos végeredményét.

2017. március 21. 20:35

Közzétette a választási bizottság kedden az előző heti hollandiai választások hivatalos végeredményét, amely megerősítette a liberális konzervatív kormánypárt, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) győzelmét. A szervezet által nyilvánosságra hozott adatok szerint a Mark Rutte kormányfő vezette VVD 33 helyet nyert el a parlament 150 fős alsóházában, fő riválisa, a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) pedig 20-at, a prognosztizáltnál lényegesen kevesebbet.

A kereszténydemokrata párt (CDA) és a liberális D66 egyaránt 19 helyet szerzett az alsóházban. A környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) és a szocialista párt 14-14, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) kilenc, a Keresztény Unió (CU) és az Állatvédők Pártja (PvdD) pedig öt-öt mandátumhoz jutott. A kisebb pártok közül a Több mint 50 Párt (50Plus) négy, a Politikai Reformpárt (SGP) és a holland-török hátterű Denk három-három, a szélsőjobboldali populista Hollandiáért (VNL) pedig két helyet nyert el. A képviselői helyeken így összesen 13 párt, 96 férfi és 54 nő osztozik.

A tájékoztatás szerint a részvételi arány rendkívül magas, közel 82 százalékos volt, hét százalékponttal magasabb a 2012-es adatoknál. Ez azt jelenti, hogy a 12,9 millió választásra jogosult holland állampolgár közül 10,5 millió elment szavazni.

Hosszú koalíciós tárgyalás jöhet    

Szakértők arról számoltak be, hogy a kormányalakításhoz legalább 76 képviselői helyre van szükség, így négy pártnak kell koalícióra lépnie, ami a szokásosnál is tovább tarthat. Legutóbb, 2012-ben 54 napig tartottak a koalíciós tárgyalások, pedig akkor csak két pártnak kellett szövetséget kötnie. A helyi sajtó szerint a VVD, a CDA és a D66 mindenképp benne lesz a kormányban, mellettük elsősorban a Keresztény Unió vagy a Zöld Baloldal jöhet szóba, de most az utóbbi látszik a valószínűbbnek.

Korábban a fősodorbeli pártok mindegyike határozottan kizárta a Geert Wilders vezette Szabadságpárttal kötendő koalíció lehetőségét.(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2017. március 22. 16:50
Jöhetnek a muszlimok,néhány évtized múlva kiszülik az országból a derék hollandusokat.Írmagjuk sem marad.
A teremburáját
2017. március 22. 14:01
Már a nevük is fából vaskarika! Egy konzervatív, hogy lehet liberális és fordítva?
vigyor
2017. március 22. 08:39
Hát, legyen nekik jó így. Ha mégsem lesz, az is legyen nekik jó, mert ők választották:-)))))))
MZ/X
2017. március 22. 08:32
A szavazók többsége már bevándorló hátterű, még tíz év és az iszlám párt nyer... Na akkor vigyorogjatok, libsik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!