Korlátozzák a német titkosszolgálat lehallgatási gyakorlatát

2020. május 19. 19:58

A jogalkotóknak sokkal pontosabban kell szabályozniuk a BND hatásköreit, mint korábban – írja a Deutsche Welle.

2020. május 19. 19:58

A „Riporterek határok nélkül” (RoG) szervezet és több külföldi újságíró pert indítottak a BND-törvény (pontosabban, az úgynevezett stratégiai távközlési oktatás szabályairól szóló törvény) ellen, amelyet így most legkésőbb 2021 végéig alapvetően felül kell vizsgálni – írja a Deutsche Welle.

A portál szerint a BND nagy adatfolyamokat kutatat át érdekes információkat keresve, konkrét gyanú nélkül. A német állampolgárokat viszont nem lenne szabad ilyen módon ellenőrizni, így – mint az az ítéletből kiderült – jogosan kritizálták emberi és polgári jogi aktivisták a BND-törvény erre jogalapot biztosító részét – fogalmaz a portál.

A Szövetségi Alkotmánybíróság döntése szerint a Szövetségi Hírszerző Szolgálatnak (BND) globális megfigyelési tevékenysége során tiszteletben kell tartania az alapvető német jogokat.

Pontosabb szabályok szükségesek

Az alkotmánybírók ugyan nem kifogásolják a német titkosszolgálat „stratégiai kommunikációs megfigyelését”. Stephan Harbarth, a szenátus elnöke ugyanis hangsúlyozta, az alkotmányosan igazolható. Ennek alapja pedig a „kiemelkedő közérdek a tényleges külföldi hírszerzés iránt a Német Szövetségi Köztársaság kül- és biztonságpolitikájának érdekében”A jogalkotóknak azonban sokkal pontosabban kell szabályozniuk és korlátozniuk a BND hatásköreit, mint korábban.

Ez pedig számos egyedi pontot érint: például az érintett adatok mennyiségét a kezdetektől fogva meg kell határozni; a csatlakozási adatokat legfeljebb hat hónapig lehet tárolni; egyes szakmai csoportok pedig, mint például az ügyvédek és újságírók bizalmas kommunikációja, különleges védelmet igényelnek. A BND alkalmazottai által a hálózaton található magán jellegű és privát tartalmakat pedig azonnal törölni kell.

A bírák a fentieken túl útmutatásokat fogalmaztak meg az adatcserére és a külföldi partnerekkel való együttműködésre is. 140 oldalas ítéletükben különösen ragaszkodnak az „alapvető emberi jogi alapelvek betartásához”, valamint egy független, erős felügyeleti szerv létrehozásához is, amely a „BND körmeire néz”.

A teljes, német nyelvű bejegyzést ide kattintva olvashatja el.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2020. május 21. 09:48
Vajon az angol MI szervezetek vagy az NSA ellen a riporter NGO-k miért nem áskálódnak? Mér pont a német zavarja őket? Kitől kapnak erre támogatást?
kata56
2020. május 20. 10:44
Sose értem, miért van mindenki mindig meglepve. Aki egy számítógép csatlakozóját valaki valaha bedugta egy konnektorba, az számíthat arra, hogy a gépének a tartalmát azok, akiket valóban érdekel, megnézhetik. Az internet általánossá válásával ez méginkább így van. Ha pedig mondjuk nincs is számítógépe, akkor, amennyiben érdeklődésre tart számot a személye, akkor megoldják egyéb, esetleg hagyományosabb módon az információk megszerzését. Az internet korában ráadásul az emberek önkét és dalolva teszik abszolút közkinccsé legrejtettebb gondolataikat-vágyaikat is. Kérdezni sem kell. Ott van minden a megfelelő adatbázisokban. Onnét némi informatikai tudással akit érdekel, hozzáférhet. Az ilyen-olyan adatvédelmi software-k csak arra valók, hogy bevételt biztosítsanak az ezeket árusító ill.író cégeknek. Számítástechnika ellen egyetlen valódi védelem: nincs számítógéped. Nem véletlen, hogy a szingapuri kormány pl. nem használ "e-kormányzást". És az orosz titkosszogálat is visszatért az írógépre :D:D:D
Krupp Skya
2020. május 20. 06:34
Olyan hogy német titkos szolgálat nincs utoljára Adolf Hitler alatt volt és Gestapónak hívták. Ha Szél Bernadett és Szabó Tímea kimennének Merkelhez biztos megalakítaná nekik a Gestanyó nevű titkos szolgálatot, ha még bevennék Demeter Mártát is, már rögtön nem lenne titkos.
Lakat_OS
2020. május 20. 00:57
Ez kínai megfigyelő rendőr-tech állami módszer, legalább Európában ne hagyjuk ezt beszivárogni. Az EU az adatvédelmi törvényeivel legalább láthatóvá tette és elméletileg kontrollálhatóvá is az adathalászatot. Vicces, hogy éppen a magyar progresszió és "szabadság" zászlóshajói, mint az Index is, semmi lehetőséget nem hagynak az adatgyűjtő cookiek kontrolljára, nem adnak lehetőséget, nem biztosítanak kezelőfelületet a ki-be kapcsolásukra, hanem lazán arra utalnak, hogy oldja ezt meg a felhasználó a böngésző beállításaiban. Míg nyugati honlapokon sokszor feltüntetik a működéshez, oldalbeállításhoz szükséges cookie-kat, és fölsorolják az adatgyűjtő cégeket is, és a felhasználónak lehetőséget biztosítanak, hogy ő döntse el, kinek engedélyezi az adatai használatát és kinek nem. Míg az emberi- és szabadságjogok magyar vagy Magyarországi "bajnokainak" a zászlóshajói gyakorlatilag fityiszt mutatnak a felhasználóknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!