Pakisztáni városokat támadnak a szélsőséges tálibok

2021. március 09. 18:03

Magas szintű biztonsági riasztást adtak ki több pakisztáni városban, miután a radikális iszlamista tálib lázadók halálos áldozatokat is követelő támadásokat hajtottak végre a rendőrség ellen – közölték kedden tisztségviselők.

2021. március 09. 18:03
null

A rendőrség, a hadsereg, a félkatonai erők és a hírszerző ügynökségek riadókészültségben vannak a további támadásokkal szemben – mondta egy belügyi tisztségviselő.    

A múlt héten legalább két rendőr vesztette életét fegyveres támadásokban a fővárosban, Iszlámábádban és egy közeli városban.

A legutóbbi támadások félelmeket keltettek azzal kapcsolatban, hogy az iszlamista harcosok újrarendezhetik soraikat Pakisztánban évekkel azután, hogy a hadseregnek sikerült visszaszorítania őket. Mindkét támadásért a pakisztáni tálibok vállalták a felelősséget, akik körülbelül 70 ezer embert öltek meg, mielőtt kiszorították őket az Afganisztánnal közös határnál található bázisaikról egy sor offenzívában 2014 óta.    

A hírszerzés arra gyanakszik, hogy a pakisztáni tálibok megpróbálják ismét működésbe hozni alvó sejtjeiket a városokban

– mondta Seik Rasíd belügyminiszter. A dpa német hírügynökség megjegyzi: a pakisztáni lázadókat felbátoríthatja az Egyesült Államok és az afganisztáni tálibok közötti tavalyi békemegállapodás, amely gyakorlatilag győzelemnek tekinthető a felkelők számára.    

A Donald Trump előző amerikai elnök hivatali ideje alatt született egyezmény értelmében az Egyesült Államok május elejéig minden katonáját kivonja Afganisztánból a tálibok által vállalt biztonsági garanciák fejében. A januárban hivatalba lépett Joe Biden elnök kormányzata azonban közölte, hogy felülvizsgálja a megállapodást.

A tálibok bejelentették: ismét támadásokat fognak végrehajtani amerikai és más külföldi katonák ellen,

amennyiben Washington nem vonja ki csapatait május 1-ig a megállapodás értelmében.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2021. március 09. 19:57
Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért: https://egyvilag.hu/temakep/077.shtml
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!