Alkotmánymódosítással betonozná be hatalmát Lukasenka

2021. december 28. 11:19

Az elnököt még további két alkalommal újra lehetne választani, ha a mostani mandátuma 2025-ben lejár.

2021. december 28. 11:19
null

Közzétették hétfőn Fehéroroszországban az alkotmánymódosítás tervezetét, amely elemzők szerint egyebek közt lehetővé tenné az ország tekintélyelvű elnöke számára, hogy a hónapokon át tartó tiltakozó megmozdulások ellenére 2035-ig bebetonozza a hatalmát.

A javasolt alkotmánymódosítást Aljakszandr Lukasenka elnök hivatalos honlapján, illetve a BelTA állami hírügynökség internetes oldalán tették közzé, és felszólították a fehéroroszokat, hogy fűzzenek hozzá kommenteket, tegyenek javaslatokat, és fejtsék ki a véleményüket a változtatásokról.

A módosítások értelmében az államfő ismét csak két ötéves cikluson keresztült tölthetné be a tisztséget – ezt a korlátozást korábban Lukasenka elnöksége idején törölték el –, de csak akkor lépne ismét életbe, ha új elnököt választanának, így

Lukasenkát még további két alkalommal újra lehetne választani, ha a mostani mandátuma 2025-ben lejár.

Lukasenka így legalább 2035-ig szabaddá tette a maga számára az utat, amikor 81 éves lesz – közölte az AFP francia hírügynökséggel Valerij Karbalevics független politikai elemző.

Mit tartalmaz még az alkotmánymódosítás?

A tervezet kiterjeszti a parlament mandátumát a jelenlegi négy évről ötre, bevezeti az Összfehéroroszországi Népi Gyűlés intézményét, az új kormányzati szerv párhuzamosan működne a törvényhozással. Garantálja továbbá a volt elnökök mentelmi jogát a hivatali idejük idején elkövetett cselekmények miatt indított eljárásokban.

Az alkotmánymódosítást népszavazásra bocsátják, a tervek szerint februárban.

A referendum akkor lesz érvényes, ha legalább 50 százalékos részvétel mellett a szavazók több mint 50 százaléka támogatja.

Lukasenka huszonhét éves elnöksége alatt három népszavazást tartottak a volt szovjet köztársaságban: az elnöki ciklusok eltörléséről, az alkotmány módosításáról, illetve a szovjet időkben használt állami jelképek újbóli bevezetéséről.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Pool/NikolajPetrov

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2021. december 28. 13:53
Beleírják, hogy az elnök neve mindig L betűvel kell kezdődjön. Ha ez stimmel, akkor ukasenkával kell folytatódjon.
Isten jobb keze
2021. december 28. 13:37
Ragya verjeki a pofáját! Hát nem elleste Orbántól?? Lopós xdxd
Csigorin
2021. december 28. 13:09
szoval eddig nem volt korlatozva, mostantol lesz ketszer ot evben. akkor ez miert is bebetonozas? olyan korlatozast vezet be ami eddig nem volt. eddig eletfogytig is lehetett volna, most meg csak 2035ig.
makám
2021. december 28. 12:49
meddig volt mürkül hatalmon? 15-20 évig? nagyon demokratikusan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!