Alkotmányba foglalták a környezetvédelmet Olaszországban

2022. február 09. 11:44

A módosítás az olasz törvényhozásban elsöprő többségű támogatást kapott.

2022. február 09. 11:44
null

Az olasz parlament keddi döntése nyomán a környezet védelme az olasz alkotmányos rend része lett.  A tegnap elfogadott alkotmánymódosítás szerint

az államnak „a jövő generációk érdekében” kötelessége óvni a környezetet,

a biodiverzitást és az ökoszisztémát. Továbbá kimondták azt is, hogy semmilyen magánjellegű gazdasági tevékenység nem járhat együtt egészségkárosítással, illetve a környezet rombolásával.

Az alkotmánymódosítás mellett 468 képviselő szavazott igennel, egy ellenezte, további 6 pedig tartózkodott. Az olasz Szenátus a módosítást kétharmados többséggel november 3-án fogadta el, így

népszavazás kiírására nem lesz szükség, az összesen két cikket érintő módosítás azonnal életbe lépett.

Az ökológiai átmenetért felelős miniszter, Roberto Cingolani az alkotmánymódosítással kapcsolatban megjegyezte, fontos lépés a törvény elfogadása Olaszország számára. Az uniós helyreállítási alapból érkező források jelentős részét ugyanis a zöld átmenetre, a gazdaság támogatására kívánják fordítani.

A világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF olaszországi irodája szerint a parlament következő lépése a hatályban lévő, környezetvédelmi kérdésekre vonatkozó jogszabályok módosítása lesz. 

A módosítással a környezetvédelem az Olasz Köztársaság egyik alapköve lett,

ami a törvényhozás számára iránymutató rendelkezésekkel bír, a már elfogadott törvényeket pedig eszerint kellene mihamarabb módosítani – nyilatkozta Donatella Bianchi, a WWF olaszországi részlegének elnöke.

Borítókép: Francesco Ammendola / Quirinale / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. február 21. 13:01
ugyse tratja be senki
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!