Bátor: úgy tűnik, az ukránok még hisznek a Publicusnak

2023. május 23. 15:44

Pulai András intézetével kapcsolatban fennáll a gyanú, hogy az ukránok ezúttal sem a legjobb lóra tettek.

2023. május 23. 15:44
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

A Szuszpilne című tekintélyes ukrán hírportál tegnap beszámolt arról, hogy az Európai Unió Tanácsa nem tudott megállapodni az Európai Békeeszköz újabb ötszázmillió eurós kifizetéséről, melynek keretében a tagállamok Ukrajnának vásárolnának fegyvereket. Szijjártó Péter külügyminiszter ezt a döntést korábban azzal indokolta, hogy Magyarország a békekeret megemeléséhez addig nem járul hozzá, amíg Ukrajna le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról.

Az ukrán médiában megszokott módon az egyébként tárgyilagos beszámoló végén „Magyarország álláspontja Oroszország Ukrajna elleni háborúja kapcsán” címmel eligazító bekezdés szerepel, melyben a Szuszpilne azt írja: „Mindeközben a Publicus társadalomkutató intézet adatai szerint

Mindezt a Szuszpilne arra a tavaly novemberi felmérésre alapozza, melyben Pulai András kutatóintézete kihozta: míg 2022 áprilisában csak a magyar választók 35 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy Orbán Viktornak a jelenleginél keményebben kellene-e elítélnie Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, 2022 októberében már 57 százalék volt az igennel válaszolók aránya. Emellett a Publicus azt mérte, hogy a kormány háborús politikájával összességében a magyarok 56 százaléka elégedetlen, s csak 40 százalékuk elégedett. Az nem világos, hogy a Szuszpilne miből szűrte le, hogy Orbán Viktor politikája „oroszpárti”, mert erre még Pulai cége sem kérdezett rá.

Ugyanakkor fennáll a gyanú, hogy az ukránok ezúttal sem a legjobb lóra tettek. Pulai András cége, a Publicus volt az a közvélemény-kutató, amely a minden idők legjobb fideszes listás eredményével és legerősebb kétharmados felhatalmazásával végződő tavaly áprilisi magyar országgyűlési választások előtt úgy elemzett:

a Fidesz és az ellenzék is 47-47 százalékon áll,

s eközben zárul az olló, az ellenzék aktivitása magas, a Fidesz-szavazóknál elbizonytalanodás tapasztalható”.

 

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX - Terminátor
2023. május 23. 18:00
Lovat árul a cigány a vásárban. Odamegy a paraszt, vizsgálja a lovat. - Aztán egészséges ez? - kérdi. - Akár a makk! - feleli cigány. - Semmi baja? - Ennek? Az égvilágon semmi. Rövid alku után a paraszt megveszi a lovat, s kötőféken vezetné haza, ám a gebe megugrik, s nekimegy a falnak. - Te cigány, átvertél! Hiszen ez a ló vak! - Nem vak az. Bátor! ennyit erről, meg az ilyenekről.
nemmondom
2023. május 23. 17:54
Pulai havi nettó jövedelme sokszorosan meghaladja a mandiner cikkek hozzászólóinak átlagos bruttó jövedelmét, független attól, hogy a Népszava megbízásából végzett "omnibusz kutatásai" 1000 fő véleményén alapulnak.
states
2023. május 23. 17:36
A választások után volt egy műsor a közvélemény-kutatókkal, szegény Pulai vesszőfutása még a 2018-as ATV-s Kéri László felejthetetlen üveges szemű, nem értem, nem értem motyogását is felülmúlta.
Burdisgarage
2023. május 23. 17:06
Had higgyék, egyszer úgyis rájönnek, hohy ki volt aZ igazi ellenség. Megkockáztatom, sokan tudják, csak meg vannak demokratizálva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!