„Hazai pályán” szorongatná meg az oroszokat Ukrajna

2023. július 06. 16:10

A háború kitörése előtt az oroszoknak volt a tegtöbb tankja. De most háborúban állnak, és a német Kiel Institute szerint ennek meg is lesz az eredménye.

2023. július 06. 16:10

A Bloomberg ismertette a Kiel Institute felmérését, amelyet a két, háborúban álló hadsereg, az orosz és az ukrán nehézfegyverzet-ellátottságát próbálta összehasonlítani, beleszámolva az elmúlt 16 hónap veszteségeit és a (feltételezett) utánpótlást is. A lap azt írja: az új számok komoly változást jeleznek a háború 16 hónapja után.

Zárulni látszik az olló a két haderő között 

A legfrissebb adatok szerint Kijev támogatói 471 új tankot szállítottak le a háború kezdete óta, és további 268 érkezik majd, még ha lassabb is a beérkezés üteme. Mindezt összevetve a veszteségekkel, amelyeket a nyilvános Oryx megfigyelőcsoport számolt, úgy tűnik

Ukrajna harckocsi-flottája erősödött, míg az oroszok létszáma megfeleződött a háború kezdete óta.

S ugyancsak zárulni látszik az olló a két haderő között a tüzérség és a rakéta-sorozatvetők terén is. Az Egyesült Királyság fegyveres erőinek vezetője, Tony Radakin még kedden azt mondta, Oroszország ütőképessége felét már elvesztette, miközben 10 millió tüzérségi lőszert lőttek el a háború kezdete óta, s évente mintegy egymilliót tudnak gyártani, s 2500 harckocsit vesztettek, miközben évi 200-at képesek előállítani. Az Oryx ennél konzervatívabb becslése 2082 orosz harckocsi-veszteséggel számol, beleértve a kilőtt vagy elzsákmányolt harceszközöket; szerintük Moszkva 3417 harckocsival kezdte a háborút. Az ukránok ugyanezek alapján 987 harckocsival kezdték a háborút, jelenleg pedig még nőtt is ezek létszáma, mintegy 1500 harckocsival bírnak,

vagyis mintegy százzal többjük van, mint az oroszoknak.

Adatok és valóság

Értelemszerűen minden adat csak durva becslés, az orosz termelő kapacitást, rejtett tartalékokat és az esetleges importlehetőségeiket a cikk nem említi, és a harckocsik létszáma mellett jókorát nyom a latban a személyzet kiképzettsége, a szerviz és az alkatrész-utánpótlás, és még egy sor más tényező. Például az egyes harckocsik közötti színvonalbeli különbség, ami a harci repülőgépek kapcsán már korábban téma volt, amikor F-16-os repülők Ukrajnának adása került szóba.

Érdekes még egyébként a nehézlövegek száma – itt az oroszok 2300 darabos állománya 1900-ra zsugorodott a cikk alapján, míg az ukránok 773-as állománya 1100 körülre nőtt; a rakéta-sorozatvetőknél is csökkent a különbség, de az oroszok még így is kétszeres fölényben vannak. A cikkben megszólaltatott szakértő szerint ugyanakkor Ukrajna tekintetében mindez önmagában még nem meghatározó – Ukrajna ugyanis most menne át támadásba, ahol sokkal nagyobb erőfölény kell egy felkészült, orosz védelem ellen mint eddig.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 07. 21:20
Ukránoknak már egyenruhajuk sincs ( eszük előtte se volt ).. Azt nem küld a NATO és UNIO... Meztelen faszok,mint zelenskij Koldusok...
coyote-0
2023. július 07. 08:25
"471 új tankot szállítottak le a háború kezdete óta" Ez a 471 új tank az 50 éves T-72-esek, a 40 éves Leo2 A4-esek és Challengereken felül értendők? Mert én nem olvastam róla, hogy akár 1 db új tankot is kaptak volna.
Martell 2
2023. július 07. 03:28
Persze, hazug libsik, a kamu adataikkal :)
stormy
2023. július 07. 02:07
"A legfrissebb adatok szerint Kijev támogatói 471 új tankot szállítottak le a háború kezdete óta," 471 működö tank az egész natóban nincs...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!