Amerikai lap: Washingtonnak meg kell mentenie Izraelt önmagától

2023. október 15. 20:53

Marc Lynch szerint a Hamász támadása felborította azokat a feltételezéseket, amelyek közel két évtizede meghatározzák az Izrael és Gáza közötti status quo-t.

2023. október 15. 20:53

A Foreign Affairs szerzője, Marc Lynch hosszú véleménycikkben fejtette ki véleményét arról, hogy miért kellene Izraelnek gondosabban eljárnia a gázai invázió kapcsán.

Mint emlékeztetett: Október 13-án kora reggel az izraeli hadsereg figyelmeztetést adott ki az 1,2 millió észak-gázai palesztinnak, hogy 24 órán belül evakuálniuk kell őket, egy esetleges szárazföldi invázió előtt. Marc Lynch úgy véli, hogy egy ilyen izraeli támadásnak az lenne a célja, hogy véget vessen a Hamásznak, mint szervezetnek, megtorlásul az október 7-i sokkoló támadásért Izrael ellen, ahol több mint 1000 izraeli állampolgárt mészároltak le és több mint száz túszt ejtettek foglyul.

Mint Lynch fogalmaz, az izraeli szárazföldi hadjárat elkerülhetetlennek tűnt attól a pillanattól kezdve, hogy a Hamász megsértette a Gázai övezetet körülvevő biztonsági övezetet. A szerző szerint Washington teljes mértékben támogatta az izraeli terveket, ami abban nyilvánult meg, hogy tartózkodott az önmérséklet sürgetésétől.

„Washingtonnak kell a leghiggadtabbnak lennie”

A szerző szerint e túlfűtött politikai környezetben az Egyesült Államokban azok hangja hallatszott a leghangosabban, akik szélsőséges intézkedéseket sürgettek a Hamász ellen. Egyes esetekben a kommentátorok még katonai akcióra is felszólítottak Irán ellen a Hamász műveletének állítólagos szponzorálása miatt.

Lynch szerint pontosan ez az az idő, amikor Washingtonnak kell a leghiggadtabbnak lennie, és meg kell mentenie Izraelt önmagától.

Mint fogalmaz: Gáza közelgő inváziója ugyanis humanitárius, erkölcsi és stratégiai katasztrófa lesz, ami nemcsak Izrael hosszú távú biztonságát károsítja, és felfoghatatlan emberveszteségeket okoz a palesztinoknak, de veszélyezteti az Egyesült Államok alapvető érdekeit is a Közel-Keleten, Ukrajnában és Washington Kínával folytatott versenyében az indiai-csendes-óceáni uralomért.

A szerző úgy gondolja, hogy csak a Biden-adminisztráció akadályozhatja meg Izraelt abban, hogy katasztrofális hibát kövessen el. És most, hogy az Egyesült Államok kimutatta szimpátiáját Izrael iránt, Washingtonnak abba az irányba kell fordulnia, hogy követelje szövetségesétől, hogy teljes mértékben tartsa be a háború törvényeit. Ragaszkodnia kell ahhoz, hogy Izrael találjon módot arra, hogy olyan harcot folytasson a Hamász ellen, amely nem jár együtt ártatlan palesztin civilek kitelepítésével és tömeges meggyilkolásával.

„A bűncselekmények azok bűncselekmények, bárki is követi el őket”

Mint az amerikai lap szerzője fogalmaz: „a bűncselekmények azok bűncselekmények, bárki is követi el őket.”

Lynch szerint azok, akik sürgetik Izraelt, hogy támadja meg Gázát, stratégiai és politikai katasztrófába taszítják szövetségesüket.

Mint részletezi: a potenciális költségek rendkívül magasak, akár az izraeli és palesztin haláleseteket, akár a palesztinok tömeges lakóhelyelhagyását számoljuk. Ráadásul, mint írja: a konfliktus terjedésének kockázata is riasztóan nagy, különösen Ciszjordániában és Libanonban. Marc Lynch meglátása szerint a potenciális nyereség – a bosszúvágy kielégítésén túl – is rendkívül alacsony. Irak amerikai megszállása óta nem volt olyan helyzet, ami a mostanihoz hasonló fiaskóval fenyeget – írja a szerző.

A teljes, angol nyelvű cikket ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: HAZEM BADER/AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kvmny
2023. október 16. 09:43
Itt az amerikaiak "taktikája a népirtásra, és ezek pofáznak: A „kettős koppintásos” dróncsapás során egy célpontot bombáznak, öt-húsz percet várnak, ezalatt általában odaér a segítség, majd másodszor vagy akár harmadszor is bombázzák a célpontot. Ez a feljegyzés azzal érvel, hogy az ilyen támadások válogatás nélküli természetüknél fogva valószínűleg súlyosan megsértik az 1949-es Genfi Egyezmények közös 3. cikkét, amely megtiltja a civilek, a sebesültek vagy harcképtelen személyek célba vételét. https://scholarship.law.ufl.edu/flr/vol69/iss1/7/
kvmny
2023. október 16. 08:20
A zsidók mindig ezt csinálták, ez a taktikájuk, totális terror és népirtás, mindent százszorosan torolnak meg. A 2014-es konfliktusban is 67 izraeli katona és 5 civil halt meg, cserébe a másik oldalon ~2200 palesztin halt meg, az ENSZ szerint 65% civil, 10000+ sebesült, köztük 3374 gyermek, köztük 1000 örökre megnyomorított. 7000+ otthont semmisítettek meg az izraeliek, 89 ezer részlegesen sérült, amiből 10 ezer helyrehozhatatlanul. Még wikipédia cikk is van a taktikáról: https://en.wikipedia.org/wiki/Dahiya_doctrine EZ meg a háború, ahonnan az adatok vannak: https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Gaza_War
vamonos
2023. október 15. 23:55
Amerika mennyire volt visszafogott 9/11 után? Hány civil esett áldozatául a "visszafogottságuknak"?
Akitlosz
2023. október 15. 22:26
Ez is egy fickó véleménye. Mint a Lánchíd elpusztítása. Köszönjük a Mandinernek, hogy ennyire alaposan informál bennünket a világ teljesen érdektelen és jelentéktelen dolgairól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!