„Örülök, hogy Orbanisztánban élek” – így reagáltak a véleményvezérek az Izrael elleni terrortámadásra

2023. október 08. 19:31

Az események eldurvulása, és a helyzet komolysága számos politikust, médiaszemélyiséget, és megmondóembert arra indított, hogy elítélje a Hamász agresszióját, és támogatásáról biztosítsa Izraelt.

2023. október 08. 19:31
Israeli air forces target in residential area in Gaza

Szombat reggel óta Izrael került a világ figyelmének középpontjába, ugyanis a Hamász, palesztin terrorszervezet korábban nem látott méretű terrorista akciókba kezdett a zsidó állam területén. Az események eldurvulása, és a helyzet komolysága minden politikus, médiaszemélyiséget, és megmondóembert arra indított, hogy elítélje a Hamász agresszióját, és támogatásáról biztosítsa Izraelt. Ebben a cikkünkben csokorba szedtük a hazai és külföldi szereplők reakcióit.

Először a magyar politikusokat vegyük sorra

Orbán Viktor szinte az elsők között reagált a történtekre, és biztosította támogatásáról és együttérzéséről a zsidó államot. „Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát. Szeretném kifejezni együttérzésemet és részvétemet a miniszterelnök úrnak, Benjámín Netanjáhúnak. 

Gondolatainkban és imáinkban Izrael népével vagyunk ezekben a sötét órákban” 

– írta X-bejegyzésében Orbán Viktor.

Ezt is ajánljuk a témában

Szijjártó Péter a Facebookon tette világossá, hogy Magyarország elítéli a terrorizmus minden formáját, és sziklaszilárd támogatásáról biztosította Izraelt. „Brutális terrortámadás érte ma hajnalban Izraelt. A Gázai övezetből több mint ezer rakétát lőttek ki izraeli területekre, kifejezetten a polgári lakosságot célozva” – fogalmazott.  Hozzátette: „A lehető leghatározottabban elítéljük ezt a brutális támadást, elismerjük Izrael önvédelemhez fűződő jogát, s őszinte együttérzésünkről biztosítjuk Izrael kormányát és az izraeli népet az őket ért veszteségek miatt. Izraeli kollégámat biztosítottam Magyarország támogatásáról és együttérzéséről”.

Gyurcsány Ferenc sem maradt néma az Izraelben bekövetkezett eseményekkel kapcsolatban, azonban a terrortámadások apropójából írt közleményét is arra használta, hogy a magyar kormányt támadja. „A Hamász megtámadta Izraelt. Lakóépületeket támadtak rakétákkal, civil emberek haltak. Minden jóérzésű ember az áldozat, Izrael és a megsérült, a megölt emberek pártján áll. Mi is. A magyar kormány, élén a kormányfővel terrorista támadásnak minősítette a Hamász akcióját, elítélte azt, és kiállt Izrael mellett. Helyes.

 Ugyanakkor a magyar kormány most nem követelte az azonnali béketárgyalásokat, az ellenségeskedés befejezését, a harcok felfüggesztését.

 Gondolom nem fogja megkérdőjelezni Izrael jogát az önvédelemhez és az arányos válaszcsapáshoz. Nem fogja Izraelt és támogatóit (köztük magát a magyar kormányt) háborúpártinak nevezni” – írta bejegyzésében Gyurcsány. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Gyurcsány Ferenc

Facebook

Idézőjel

Minden jóérzésű ember az áldozat, Izrael és a megsérült, a megölt emberek pártján áll.

Hozzátette: „A szomszédunkban folyó háború esetén ezzel ellentétesen viselkedik.  

Elvek? Értékek? Mi haszna lenne ezeket ettől a kormánytól számonkérni”.

Farkas Attila Márton sem kertelt

Farkas Attila Márton is megnyilvánult az Izrael-Hamász háború kérdésében, és posztjában elnyomott népcsoportok szenvedésére hívta fel a figyelmet. „Távol álljon tőlem, hogy itt bagatellizáljam az izraeli eseményeket, de a világ egyik legprofibb hadserege és legerősebb állama áll szemben azokkal, akik ezeket a támadásokat szinte évente végrehajtják, nagyjából ugyanazzal a nulla eredménnyel, mely legfeljebb az izraeli belpolitikára van hatással. És a brandenburgi kaputól kezdve a fb profilok tömegéig ott az izraeli zászló, pontosan úgy, mint az ukránoké nemrég” – fogalmazott. Hozzátette: „Örmény zászlót sehol nem látok. Igaz, őket csak pár ezer év után takarítják el ősi szülőföldjükről ugyanazok, akik egyszer már majdnem kiirtották őket. Mellesleg a világ első keresztény állama, de ez mindegy is. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nem az etnikai konfliktusokról szól ez a poszt, mert akkor hosszabb lenne, nem is a politikai érdekekről, mert azt a hülye is ismeri. 

Hanem arról, hogy a médiaszolidaritás kizárólag annak szól, amit megfelelően tálal a média. És nagyjából ennyit érnek az olyan jelszavak is, mint demokrácia, humanitárius, civilizáció vagy éppen kereszténység. Ez a poszt semmi egyébről nem szól, mint a totális ürességről.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Martin Ethelwolf

Facebook

Idézőjel

A médiaszolidaritás kizárólag annak szól, amit megfelelően tálal a média.

Bayer Zsolt kifakadt

A Magyar Nemzet publicistáját is megérintették az Izraeli események, saját blogján fakadt ki a terrortámadások miatt. Bayer Zsolt szerint „az lenne a nagy győzelem, ha végre egyszer ezek az Iszmáil Haníje-féle gyáva, ócska, földalatt bújkáló terrorista patkányok döglenének meg, és nem a palesztin gyerekek meg zsidó gyerekek halnának meg teljesen feleslegesen.”

Jordan B. Peterson: Gyilkos antiszemiták

A kanadai pszichológus-politológus is igen kemény üzenetet fogalmazott meg . „Gyilkos antiszemita patkányok!” – válaszolta Jordan B. Peterson a Twitter-oldalán egy szocialista szervezetnek, amely szolidaritásra  szólított fel a „palesztin ellenállás” mellett.

Rod Dreher: „Örülök, hogy Orbanisztánban élek”

Rod Dreher pedig így vélekedett az izraeli eseményekről: „az utolsó széles körű városi muszlim erőszak Európában 2021-ben volt, amikor az európai muszlimok az Izrael és a palesztinok közötti harcokra reagáltak. Mit gondolsz, ezúttal hogyan reagálnak majd, amikor Izrael lerombolja Gázát?” 

Hozzátette: „Örülök, hogy Orbanisztánban élek.”

Joe Biden: A világ figyel

Joe Biden a a Hamász fegyveres akcióját esztelen támadásnak nevezte, hangsúlyozva, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az elnök megismételte, hogy országa határozottan elítéli az izraeli civilek elleni cselekményt. Biden Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel is egyeztett, akit szintén biztosított az Egyesült Államok rendületlen támogatásáról, és leszögezte, hogy a terrorizmus soha nem igazolható. Hozzátette: továbbra is szoros kapcsolatban marad az izraeli kormányfővel, és többek mellett felkérte Abdullah jordán királyt, hogy vegyen részt a kialakult helyzet körüli egyeztetésekben, valamint az amerikai Kongresszust is arra kérte, tárgyaljon a fejleményekről.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Joe Biden Izrael ellenségeinek címezve szavait arra figyelmeztetett, hogy 

ez nem az a pillanat amikor az Izraellel szemben álló bármely szereplő a helyzetet saját előnyére fordíthatja, a világ figyel”.

Szakértők a Mandinernek

Katonai szakértők is megszólaltak a konfliktussal kapcsolatban a Mandinernek. Somkuti Bálint elmondta, az biztos, hogy megindultak az izraeli katonai műveletek a terroristák által megtámadott területek fölötti ellenőrzés visszaszerzésére. Demkó Attila pedig világossá tette, hogy a Hamász megtanulta azt, hogy hogyan lehet elkerülni a beépített ügynökök, illetve az esetleg lehallgatások révén azt, hogy az izraeliek előre megtudják, hogy egy ilyen támadás fog történni.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitófotó: Anadolu Agency via AFP

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. október 10. 09:20
Furcsány most is Orbánozott. Nooooormális?
B_kanya
2023. október 09. 11:22
"Charlie5B_kanya 2023. október 09. 04:51 Végül is ugyan arról van szó, vicces a nyugat belecsípett Oroszország fenekébe hmm most jön a visszavágás?" Azt HISZEM, hogy Putyin ebben nem vett részt - "csak" tudott róla és kért egy jó páholyba helyjegyet, hogy mindent jól lásson.
fekete-hunyor
2023. október 09. 04:41
Dániel Péterről tud valaki valamit? Nagyon aggódom.
stormy
2023. október 08. 23:38
"A világ egyik legprofibb hadserege és legerősebb állama áll szemben azokkal, akik ezeket a támadásokat szinte évente végrehajtják" :D és sajtból van a hold.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!