Durvulnak a nyugati vélemények: Aki nem támogatja Ukrajna csatlakozását, annak nincs helye az EU-ban

2023. december 14. 11:44

Egyre nagyobb nyomást próbálnak gyakorolni Magyarországra a nyugati politikusok és újságírók annak érdekében, hogy ne ellenezze Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásának megkezdését, ám Orbán Viktor Brüsszelben is egyértelműen fogalmazott.

2023. december 14. 11:44

Aki nem támogatja Ukrajna csatlakozását, annak nincs helye az EU-ban – állítja David Carretta. Az Il Foglio szerzője úgy véli, az EU-csúcson Európa külső és belső hitelessége forog kockán, és az, hogy befolyásos szereplő legyen a világpolitikában. Szerinte Oroszország nem csupán Ukrajnát támadta meg, hanem az európai biztonsági rendet és a liberális demokráciát is, ezért nem kérdés, hogy az ukránoknak csatlakozniuk kell az Európai Unióhoz, és muszáj folytatni az ország finanszírozását.

Az Il Foglio több cikkben is foglalkozik Orbán Viktor álláspontjával, ám „hagyományosan” a magyarellenes politikusokat idézi, Enrico Borghi például a Kreml megmosolyogtató szuverén ágának vezetőjeként hivatkozott a kormányfőre.

Mint megírtuk, a nyugati politikusok és újságírók egyre nagyobb nyomást helyeznek Magyarországra az Ukrajnával kapcsolatos döntés miatt, ám Orbán Viktor Brüsszelben kijelentette, „a magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, tehát az bennünket olyan nagyon nem befolyásol”.

A kormányfő azt ígérte, továbbra is a magyar álláspontot fogja képviselni, és leszögezte, mindig vannak ebben szövetségesei.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Alejandro Pagni

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2023. december 14. 19:38
Ja. Annak az állampolgárnak pedig, aki nem a libsikre szavaz, szüntessék meg az állampolgárságát, és tiltsák ki az eu-ból. B.meg ezeknek teljesen elment az eszük.
bagira002
2023. december 14. 18:17
Eus vezérek Orbánt próbálják megfélemlíteni fenyegetőznek .
bagira002
2023. december 14. 18:08
Eus törvény nem tartalmaz olyan részt ha valamelyik ország az eu indítványt nem szavazza azt az országot annak miniszterét euból kirúgják . Törvényben leírva eus ország mondhat nemet ha érdekeit sértő indítványt szavaztatnának meg vele.
KBA98
2023. december 14. 17:34
és akkor mi van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!