A legfontosabb a nemzeti érdek – próbálta nyugtatni a gazdákat a francia mezőgazdasági miniszter

2024. március 29. 12:35

Közölte: Franciaország ellenzi az unió szabadkereskedelmi egyezményeit.

2024. március 29. 12:35

Nyitókép: Andrea Savorani Neri / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter a fő francia mezőgazdasági termelők szakszervezetének éves kongresszusán nagy vonalakban vázolta a készülő mezőgazdasági törvényt, és számba vette a gazdák tiltakozására válaszul hozott jelenlegi és jövőbeli nemzeti és uniós intézkedéseket – számolt be róla az Euractiv.

A lap szerint Fesneau konkrét intézkedésekkel és menetrenddel állt elő a gazdák megnyugtatására.

„Mindössze két hónap alatt példátlan előrelépést értünk el, és (...) felgyorsítottuk a politikák megváltoztatására irányuló erőfeszítéseinket mind nemzeti, mind európai szinten” – mondta a szakszervezeti tagoknak a miniszter.

Ezt is ajánljuk a témában

Agrárpolitikai törvény

Fesneau felsorolta a már meghozott intézkedéseket, mint például az adókedvezmény – különösen a gázolajra – és a pénzügyi támogatás – az éghajlati események vagy a járványos vérzéses állatbetegség (EHD) miatt az állattenyésztők számára.

Bemutatta a mezőgazdasági orientációs törvény általános irányvonalait, amelyet április 3-án nyújtanak be a kormánynak, és amelyet május elején tárgyal meg a parlament. A miniszter elmondta, reméli, hogy a törvényt júniusban megszavazzák, és ősztől már az alkalmazása is érezhető lesz a gazdaságokban.

„A vitának lehetővé kell tennie, hogy továbblépjünk, és egyszerűsítsünk mindent, ami egyszerűsíthető” – hangsúlyozta Fesneau.

A törvényszöveg a mezőgazdaságot Franciaország kiemelt általános érdekeként említi,

ami hosszabb távon lehetővé teszi, hogy a mezőgazdaságot az ország politikájának prioritásává tegye. A miniszter továbbá ígéretet tett, hogy a környezetvédelmi bírságok szabályait felülvizsgálják, hogy megszüntessék azok „aránytalanságát”.

Ezt is ajánljuk a témában

Utánajártunk, miért dühösek a francia gazdák

Blokkolt autópályák, több tonna trágya a prefektúrák előtt, lángoló gumiabroncsok, néha kisebb erőszakba torkolló megmozdulások. A francia gazdák több napja tüntetnek, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra és az Európai Unióra, mert azok szabályai megfojtják őket. Eközben Macron elnök konkrét megoldások kidolgozására szólította fel a kormányát, amely legalább egyezkedik a mezőgazdasági termelőkkel.

A KAP egyszerűsítése

A miniszter hosszasan beszélt az EU közös agrárpolitikájának egyszerűsítésével kapcsolatos brüsszeli munkáról, és üdvözölte a KAP egyes zöld intézkedéseinek a Miniszterek Tanácsa által március 26-án jóváhagyott felülvizsgálatát.

„Erre vártunk, ez egy jelentős egyszerűsítés” – mondta Fesneau, aki megígérte, hogy ezeket az intézkedéseket 2024-ben és a jelenlegi KAP teljes időtartamára alkalmazzák majd. „A politikai prioritás most az, hogy az Európai Parlament április végéig elfogadja ezeket az új intézkedéseket, és én teljes mértékben elkötelezett vagyok amellett, hogy ez megtörténjen” – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Eresztékeiben recseg az EU agrártámogatási rendszere

A gazdatüntetések is megmutatták, hogy eresztékeiben recseg-ropog az EU mezőgazdasági támogatási rendszere – véli a Stradamus Zrt. tanácsadó testületének tagja. Boros Gergő agrárszakértő szerint a termőföld ma egyre kevésbé jó befektetés, főként mert Ukrajna EU-hoz történő közeledésével a mai uniós közös agrárpolitika látványosan terhes a gazdáknak, a kisbirtokok csődközeli helyzetbe kerülhetnek.

Kereskedelmi politika 

A miniszter kitartott amellett, hogy meg kell találni a „helyes egyensúlyt” Franciaország és az EU exportorientációja, valamint a termelők tisztességtelen versenytől való védelmének szükségessége között.

„Az élelmiszer-szuverenitás azt jelenti, hogy nemzeti, európai és nemzetközi szinten meg kell teremteni a feltételeket annak biztosítására, hogy mezőgazdaságunk a gazdasági hatalom és általában a hatalom tényezője maradjon” – mondta.

Ezért Franciaország ellenzi az EU Mercosurral és Ausztráliával kötött kereskedelmi megállapodásait,

amelyek olyan termelési gyakorlatokat alkalmaznak, amelyeket a blokk a saját területén tilt. Az ukrán exporttal kapcsolatban megismételte, hogy Franciaország kész támogatni Kijevet, de hangsúlyozta, hogy ennek „a szolidaritásnak vannak határai”. 

Annak érdekében, hogy az európai mezőgazdaság visszanyerje erejét, Fesneau az EU-n belüli szabályok nagyobb mértékű harmonizációját is szorgalmazta. Az „Európai Egalim” – amelyet a francia törvények után neveztek el – egyike a Párizs által javasolt eszközöknek, amelyek célja, hogy jövedelmet biztosítson az európai mezőgazdasági termelőknek, és egyensúlyba hozza őket a szupermarketekkel és a gyártókkal folytatott kereskedelmi tárgyalások során.

Kedden a France Internek adott interjújában Fesneau elégedetten nyilatkozott arról, hogy ez a javaslat egyre nagyobb teret nyer Brüsszelben. Bejelentette, hogy tárgyalt német kollégájával, Cem Özdemirrel és Janusz Wojciechowski európai mezőgazdasági biztossal, aki érdeklődést mutatott a kezdeményezés iránt.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­A­ ­­d­ö­g­ö­­­s­ ­l­á­­n­­y­­­o­­k­ ­­v­­­á­­r­­n­­a­k­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
templar62
2024. március 29. 15:15
No merci . Je Suis Dózsa Győrgy !
lendvaiildiko
2024. március 29. 14:54
Ránézve erre férfiúra? fickóra, elgondolkodtam azon, vajon tud-e takarmányrépát egyelni, segít-e a felesége az otthoni gazdaság vitelében. A Wikipédia (angol) egy szót sem ejt az iskolai végzettségéről, illetve nem tüntet fel az 53 éves férfiú mellett házastársat. A német nyelvű, még ennél is szűkszavúbb, Az orosz nyelvű - mert ilyen is van - viszont a Politikatudományi Intézetet jelöli meg. Akkor ez is olyan lehet, mint a Szabó Rebeka mezőgazdasági szakértő, aki már lapátolt szalmát.... Régen a gazdák nősültek, ebben a kormányban mindenki szingli
Bp1964
2024. március 29. 14:47
Macront a franciák nem érdeklik, Európáról jár a nagy szája, a viágháború is az ő malmára hajtaná a vizet (gondolja az a barom), de tulajdonképpen csak saját magába és saját hatalmába szerelmes. Az egész EU elit a európai mezőgazdaság pusztításán dolgozik a jenki fasiszták érdekeiért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!