Putyint rettenetesen felbőszítette a lengyelek terve – a legsúlyosabb válaszlépést lengette be

2024. április 22. 20:00

A lengyel elnök korábban egy interjúban kijelentette: hazája kész arra, hogy a területére nukleáris fegyvert telepítsenek.

2024. április 22. 20:00

Nyitókép: DMITRY KOSTYUKOV / AFP

„Oroszország hadserege megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, ha Lengyelországba atomfegyvereket telepítenek” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az orosz államfő sajtótitkára arra reagált, hogy Andrzej Duda lengyel elnök egy interjúban kijelentette: hazája kész arra, hogy a területére nukleáris fegyvert telepítsenek, és erről tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal. 

„A katonák természetesen elemezni fogják a helyzetet, ha ezek a tervek valóra válnak, és bármilyen helyzetben megtesznek mindent, ami csak szükséges, minden szükséges válaszlépést, hogy garantálják biztonságunkat” – fogalmazott Peszkov. 

Duda a Fakt című lengyel lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a nukleáris fegyverek lengyelországi telepítése már régóta téma a lengyel-amerikai tárgyalásokon, és Varsó készen áll erre. Indoklásként azt hozta fel, hogy Oroszország „egyre inkább militarizálja” a kalinyingrádi régiót, és Fehéroroszországba is atomfegyvert telepített. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az RBK című orosz napilap szerint atomfegyverek lengyelországi telepítéséről már évek óta folynak a tárgyalások, a lengyel védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy már 2015-ben tervezték a taktikai nukleáris fegyverek külföldi telepítését előirányzó NATO-programhoz (Nuclear Sharing) való csatlakozást. 2022 őszén Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium akkori helyettes sajtófőnöke azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem fog atomfegyvereket telepíteni olyan országokba, amelyek 1997 után csatlakoztak a NATO-hoz. Lengyelország 1999-ben lett a szövetség tagja. 

A vita ismét felerősödött azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly tavasszal bejelentette: úgy döntött, atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba. Miután Lengyelország jelezte készségét, hogy nagyobb részt vállaljon a nukleáris elrettentésben, és csatlakozzon a nukleáris programhoz, Moszkva negatívan reagált Varsó álláspontjára. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerint „a nukleáris fegyver lengyelországi telepítésére vonatkozó kérés csak egy dologgal fenyeget: azzal, hogy az ilyen fegyvert használni fogják”. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Kreml már 2022-ben azt hangoztatta, hogy a lépés növelné a feszültséget a térségben.

(MTI)

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­­ö­g­­­ö­s­­­ ­l­­á­­n­y­o­­k­­­ ­­v­­á­­­r­­­n­­­a­k­­ ­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
BBALU
2024. április 23. 21:43
A Polákoknak végletesen el ment a józan eszűk.
orrban
2024. április 23. 12:44
Putylináci vergődés...3...2...1 Az eddigi legnagyobb katonai segélycsomagot adja Ukrajnának Nagy-Britannia Rishi Sunak miniszterelnök 400 járművet, 1600 fegyvert, 4 millió lőszert, valamint 500 millió font támogatást ígért.
boromir67
2024. április 23. 11:58
Mit szól ehhez a lengyel nép?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!