Fontos eredményt hozott Magyarország nyomásgyakorlása Ukrajnára

2024. május 13. 11:23

A kisebbségi jogok terén bejelentett változtatások azt bizonyítják a The European Conservative által megkérdezett szakértők szerint, hogy érdemes volt keményen fellépnie a magyar kormánynak az ukrán vezetéssel szemben.

2024. május 13. 11:23
NATO Summit In Vilnius, Lithuania

Nyitókép: AFP/Beata Zawrzel

A kisebbségi jogok terén véghezvitt változtatások azt bizonyítják, hogy a magyar nyomásgyakorlás Ukrajnára nem eredménytelen – mondta a The European Conservative megkeresésére Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője.

A szakértőnek felvetették, hogy egyes vádak szerint a magyar kormánynak azért kemény az álláspontja a sebezhető Ukrajnával kapcsolatban, mert visszaszerezné történelmi területeit Vlagyimir Putyin segítségével.

A Mi Hazánk Mozgalom egy peremkisebbség. A magyarok többsége elfogadta az 1945-ben megállapított határt, leginkább a magyar nyelv és örökség megőrzésének biztosítása foglalkoztatja

– reagált Demkó. Azt egyébként már a Velencei Bizottság is megállapította korábban, hogy Ukrajna kisebbségi jogokkal kapcsolatos megközelítése nem felel meg az uniós tagsághoz szükséges követelményeknek, azt pedig a magyar kormány számtalanszor leszögezte, hogy a felvetődött forgatókönyvekkel ellentétben nincs területi követelése, tiszteletben tartja Ukrajna integritását.

A cikkben megszólalt Tárnok Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kisebbségi ügyekre szakosodott oktatója is, aki úgy véli, Magyarországon a nemzet fogalma nem fizikai, hanem kulturális vonatkozású, ennek alapján a magyar nemzet tagjai lakhelyüktől függetlenül felelősek egymásért.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. május 13. 16:25
Az lesz az érdekes, amikor az ukránok megtudják, hogy genetikailag mennyire rokonok a magyarsággal. Egyelőre még a sajátjaikat, az oroszokat is gyűlölik és irtják. Még nem jöttek rá, hogy ezt országukon kívülről gerjesztették.
Hoked_ly
2024. május 13. 16:16
Demkó egy faszkalap! Mutasson egy Magyart, aki "elfogadta" Kárpátalja elcsatolását!
auditorium
2024. május 13. 14:30
Tegnap, vasárnap máj.12-én, nagy katolikus ünnep volt (az Úr Mennybemenetele). Ezért hatalmas körmenettel vitték a Madonnát a római katolikusokon kivül az itt élő számos ukrán és orosz orotodoxok. Barátian esedeztek a BÉKÉÉRT, függetlenül a megtámadottak és támadók poziciójától. Békét akarnak és (talán) hazamennének, ha lenne hova.
B_kanya
2024. május 13. 13:12
"Patika 2024. május 13. 12:48 Az ukik csak a kemény fellépésből értenek... (az orosz helyből tudta ezt)" Ki kell rakni egy pisztoly és egy köteg pénzt az asztalra, hogy "rajtad múlik".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!