Lengyel bíró: a Nyugat háborúba rángatja Varsót!

2024. május 06. 18:28

Tomasz Szmydt, szerint az országa külpolitikáját az Egyesült Államok diktálja.

2024. május 06. 18:28

Nyitókép: Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Tomasz Szmydt lengyel bíró politikai menedékjogot kért Fehéroroszországban, tiltakozásul országa „igazságtalan és tisztességtelen” Oroszország-ellenes álláspontja miatt – számolt be róla a Politico. 

Szmydt, aki a varsói tartományi közigazgatási bíróságon szolgált, és a Bírák Országos Tanácsa jogi osztályának vezetője volt, azt állítja, hogy kénytelen volt elhagyni hazáját, miután üldözték és fenyegették „független politikai álláspontja” miatt. Hétfőn sajtótájékoztatót tartott Minszkben, ahol nyilvánosan lemondott tisztségéről, és védelmet kért a fehérorosz hatóságoktól.

„A bírói tisztségemről való lemondással tiltakozom a lengyel hatóságok által a Belarusz Köztársasággal és az Orosz Föderációval szemben folytatott tisztességtelen és becstelen politika ellen” – fogalmazott Szmydt. A bíró elmondása szerint soha nem tapasztalta, hogy „az egyszerű lengyelek negatívan viszonyultak volna Oroszországhoz vagy Fehéroroszországhoz”, és a varsói kormány által felkorbácsolt oroszellenes hangulat nyugati gyökerű

– tette hozzá.

Az Egyesült Államok bele akarja rángatni Lengyelországot a háborúba, hogy közvetlen résztvevőjévé tegye a fegyveres konfliktusnak.

Hogy ezt megakadályozzam, beszélnem kell róla, de Lengyelországban ezt nem tehetem meg” – jelentette ki Szmydt, hozzátéve, hogy Lengyelország külpolitikáját közvetlenül az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország befolyásolja.

Azt mondta, hogy Lengyelországból való távozása és lemondása tiltakozásul történt „az olyan intézkedések ellen, amelyek arra irányulnak, hogy Lengyelországot közvetlen fegyveres konfliktusba vonják be”.

Szmydt sürgette a lengyel kormányt, hogy „normalizálja és szabályozza a jószomszédi kapcsolatokat” Varsó, Moszkva és Minszk között.

A varsói vezetés elítélte a bíró állításait. „Aki Lengyelországból Fehéroroszországba menekül, hogy rágalmazza Lengyelországot és a NATO-közösséget, amelynek részei vagyunk, az egy gazember és áruló” – mondta Stanislaw Zaryn, Andrzej Duda elnök egyik tanácsadója Varsóban újságíróknak.

Radoslaw Sikorski külügyminiszter azt mondta az üggyel kapcsolatban, hogy: „Ez egy sokkoló információ, amelyet nehezen tudok kommentálni”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­­I­g­­­a­­­z­­i n­i­­­m­­f­­o­m­á­­n­­i­­á­­­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Tommaso
2024. május 07. 14:31
Egy olyan hazaáruló féreg szavára nem kell adni, aki politikai menedékjogot kér a ruszki agresszort támogató, népelnyomó Fehéroroszországban,
Tommaso
2024. május 07. 14:29
A népnyúzó, ruszkiknak lefekvő diktatúrába önként távozó lengyel téved. Országa NEM AKAR HÁBORÚZNI. Csak felkészül egy esetleges ruszki támadásra. aminek már voltak előjelei. Lengyelo. külpolitikája helyes. És ebben a két ellenséges tábor - kormány és ellenzék - mélységesen egyetért. Lengyelben megvan az a NEMZETI MINIMUM, ami Orbanisztánban - Orbán miatt - SOHA.
Aerion
2024. május 07. 11:30
Ez egy súlyos fricska minden mosléknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!