Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Nagyon ment a hergelés Fico ellen a merénylet előtti időszakban

2024. május 17. 17:23

A magát oknyomozó portálnak tartó VSquare csapatában több ismerős névre is rábukkant a Tűzfalcsoport.

2024. május 17. 17:23

Nyitókép: SERGII KHARCHENKO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AF

Az elmúlt napokban a közép-európai és a világsajtó figyelme is Szlovákiára irányul, miután kedden a nyitrabányai kihelyezett kormányülésen merényletet követtek el Robert Fico miniszterelnök ellen. 

Az Új Szó című magyar nyelvű szlovák lap idézte Robert Kaliňák védelmi minisztert, aki a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház előtt tartott sajtótájékoztatót a kormányfő jelenlegi állapotáról. Mint kiderült, Fico péntelen újabb mintegy kétórás műtéten esett át, az orvosok megpróbálták az állapotát „a pozitív prognózis felé mozdítani”. Kaliňák ugyanakkor kijelentette, a kormányfő állapota még mindig súlyos.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Idehaza a Tűzfalcsoport nevű blog arra hívta fel a figyelmet egy terjedelmes írásban, hogy 

a VSquare néhány nappal a Fico-merénylet előtt is hergelt a kormányfő ellen. 

Idézték többek között a magát oknyomozó portálként azonosító lap egyik vezető anyagát, ami a „Ficót a bosszú élteti” címmel jelent meg.

Ficóról többek között azt írták, hogy „sokáig kevesen figyeltek oda a szlovák miniszterelnökre – egészen addig, amíg egy újságíró meggyilkolása nem vezetett a bukásához, és fel nem fedte a kormányán belüli korrupciós mocsarat. Most, miután a COVID-19 összeesküvés-elméletek és oroszbarát narratívák terjesztésével visszatért, úgy tűnik, hogy a vélt ellenségei – a független média, a politikai ellenzék és a tisztességes bűnüldöző szervek ellen indított támadást.”

A cikkben továbbá úgy fogalmaztak, a szlovák miniszterelnök együttműködött Orbán Viktorral, és „a magyar kormány által készített, a migráció ellen uszító, Szlovákiát és több más országot célzó hirdetéseket mintegy 1,8 milliószor nézték meg a YouTube-on”

A Direkt36 magyar oknyomozó portált is idézték, miszerint ezekkel a hirdetésekkel a szlovák lakosság 29–33 százalékát érhették el. 

„Ez bejött. A Smer–SD 2023-ban ismét megnyerte a szlovákiai választásokat, és 

Fico vezetésével új koalíciót alkotott, amelyben ismét részt vett a nacionalista SNS és a Hlas–SD 

– az a párt, amely eredetileg a 2020-as választási vereség után szakadt le a Smerről” – olvasható a VSquare portálon.

De az említett írásban tízszer szerepel Oroszországra, az oroszbarátságra és ötször Ukrajnára vagy ukránellenességre történő utalás is.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Robert Fico ellen merényletet elkövető Juraj Cintula részt vett háborúpárti és Ukrajna melletti tüntetéseken, és követte a szlovák kormányfő nyilvános rendezvényeit. Sőt, azt is bevallotta, hogy politikai okok miatt lőtte meg a szlovák miniszterelnököt.

Ezt is ajánljuk a témában

A Telex is rendszeresen hivatkozik a VSquare-re

A Tűzfalcsoport elemzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban a Telex is gyakran hivatkozott a VSquare értesüléseire, és szemlézte a portál írásait. A csoport ezért úgy döntött, hogy kicsit utánanéz, mi is ez a sajtóorgánum, és mint írták „sok ismerős névvel találkoztunk”.

A VSquare a saját missziójáról a következőket írta: „Világunk egy digitális világ, amelyet elárasztanak a dezinformációk, a befolyásolási műveletek, az összeesküvések és a hírek hiperinflációja. A minőségi oknyomozó újságírásra ma is ugyanolyan nagy szükség van, mint valaha. Közép-Európában a populizmus és a társadalmi polarizáció erősödik, a független újságírás tere pedig évek óta szűkül. Ez egy kritikus időszak. A régióról szóló megbízható tájékoztatás jövője forog kockán.” 

A VSquare elnevezés a V4-ből származik, amely a visegrádi négyek országcsoport rövidítése. 2017 tavaszán a négy visegrádi ország független oknyomozó újságíróinak egy csoportja úgy döntött, hogy egyesítik erőiket, és létrehozzák a VSquare-t, egy regionális együttműködési platformot, 

ahol nemzetközi közönségnek mutathatják be a nyomozásaikat angol nyelven. 

A VSquare kiadója a varsói székhelyű nonprofit újságíró központ, a Riporterek Alapítvány (Reporters Foundation, Fundacja Reporterów), míg a projekt elindítását a National Endowment for Democracy (NED) támogatása segítette.

A Tűzfalcsoport cikkében megjegyezték, a hálózat a régió híresebb, úgynevezett nonprofit oknyomozó újságíró médiumaiból áll: a lengyel Fundacja Reporterow és Frontstory.pl; Investigace.cz a Cseh Köztársaságból; Átlátszó.hu és Direkt36.hu Magyarországról; valamint Ján Kuciak Nyomozó Központja Szlovákiából. 

A VSquare 2022-ben létrehozta alapcsapatát, és kiterjesztette működését a balti országokra is, Ukrajnával és Belarusszal bővítve a kört. Azt írják: „Tevékenységünk támogatására támogatásokat és egyéni adományokat fogadunk el, de szerkesztői döntéseinket teljesen függetlenül hozzuk meg. 

Áthatolhatatlan falat tartunk fenn szerkesztői döntéseink és minden bevételi forrás között.

Nem függünk az eladásoktól vagy a reklámoktól. Nonprofit, független, oknyomozó jellegű, és az újságírás iránti szenvedély vezérel bennünket.”

Soros-szál mindenütt

A Tűzfalcsoport azt is kiemelte elemzésében, hogy az ötletgazda alapító szervezet, a kiadó lengyel Riporterek Alapítvány, valamint egy másik szervezet, a Ján Kuciak Nyomozó Központ is 

egy-egy Soroshoz köthető hálózat tagja.

Továbbá az alapcsapat másik tagja a bukaresti Organized Crime and Corruption Reporting Project, mely szerint „Putyin után a világon a második legkorruptabb ember Orbán Viktor miniszterelnök”. 

A szervezetet a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány finanszírozza, akárcsak a Global Investigative Journalism Network-öt, amely ugyancsak a VSquare alapcsapatához tartozik. Utóbbi tagszervezetei között található, például az Átlátszó vagy az Organized Crime and Corruption Reporting Project. Míg a szervezet személyi állományában több olyan személy is feltűnik, akik korábban Soros által finanszírozott NGO-nál tevékenykedtek. 

A Global Investigative Journalism Networknak magyar tagjai is vannak: az Átlátszó, az Átlátszó Erdély, a Direkt36 és a Göbölyős József Soma Alapítvány. 

Ezek közül kettő, az Átlátszó és a Direkt36 a VSquare-nek is partnere

– sorolta a Tűzfalcsoport.

Ismert magyar kapcsolatok

A Tűzfalcsoport elemzésében arra is rávilágított, hogy a magyar ellenzéki újságírók közül a VSquare tagja Panyi Szabolcs, a sajtóorgánum közép-európai nyomozásokért felelős vezető oknyomozó szerkesztője, aki egyben a Direkt36 oknyomozó újságírója is. Nemzetbiztonsági, külpolitikai, valamint orosz és kínai befolyással kapcsolatos témákkal foglalkozik a felületen.

De a portálnak bedolgozik még Pethő András, a Direkt36 társalapítója, szerkesztője és ügyvezető igazgatója. Pethő korábban a BBC World Service londoni szolgálatánál dolgozott, és a The Washington Post oknyomozó részlegének riportere volt. 

Akárcsak Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 szerkesztő-újságírója. Wirth különböző politikai és társadalmi kérdésekben, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés témakörében nyomoz.

Vagy Szabó András, aki szintén a Direkt36 újságírója, és az orosz–magyar kapcsolatokról, a Fideszhez közel álló vállalkozások és személyek tevékenységéről, valamint az Orbán-kormány politikai döntéshozatali folyamatairól tudósít.

Valamint Marton Kamilla magyar oknyomozó újságíró, és végül, de nem utolsó sorban Galavits Patrik, aki mielőtt a Direct36-hoz csatlakozott volna az Azonnali.hu és a Forbes csapatát erősítette.

Keményvonalas szervezetek a támogatók között

A csoport végül foglalkozott azzal is, hogy a VSquare honnan kapja a támogatásokat. A Tűzfalcsoport itt több „keményvonalas amerikai szervet” is felsorolt, mint például a NED-et (National Endowment forDemocracy), a German Marshall Fund-ot vagy éppen a Soros által is pénzelt European Data Journalism Network-öt.

A NED-et a magyar olvasók onnan ismerhetik, hogy már a magyar baloldal mögött is felsejlettek. „A köznyelv csak a CIA meghosszabbított kezének titulálja. (...) 

A NED lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön, 

az amerikai titkosszolgálat rajta keresztül próbált már az 1990-es évek óta kormányokat megbuktatni, különböző országok belügyeibe beavatkozni” – olvasható az elemzésben.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­k­­­e­l­­­d­­ ­­a­ ­s­­­z­­­e­­­x­­­i­­ ­p­­­u­­n­c­­i­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
omega
2024. május 18. 07:49
Vissza kell állítani a halálbüntetést, és minden szándékos életellenes cselekedet jutalma kínhalál kell legyen.
letsgobrandon-2
2024. május 17. 18:53
A CIA talált magának egy Sirhan Sirhant... Ficó lett az intő példa , hogy senki se merje abbahagyni banderisztán támogatását
kokrowatz-0
2024. május 17. 18:51
akkor orbán bemondja a rádióba, hogy be kell fejezni a gyűlölködést, ezentúl büntetjük, amúgy meg a kurva anyját mindenkinek, aki nem rám szavaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!