Osztrák lap: Mintha megint 1934-ben lennénk – az antidemokratikus erők nyomása alatt nyög Európa

2024. május 18. 15:31

A jólét sokkal nagyobb, a demokratikus gondolkodás sokkal erősebb, mint akkoriban, de a párhuzamok még mindig aggasztóak – írja a Der Standard.

2024. május 18. 15:31

Nyitókép: A Burgtheater 1931. május elsején / Fotó: Albert Hilscher /APA-PictureDesk via AFP)

Nyugtalanító párhuzamokat lát a Der Standard újságírója napjaink eseményei és a II. világháborút megelőző évek eseményei között. Mint írja, politikusokat fizikai támadások érnek az utcán, jobboldalról és baloldalról is fenyegetik őket, neonáci hátterű fiatalok csapatai grasszálnak és tartják félelemben a kelet-németországi városokat, Franciaországban a rendőrök lelőnek egy férfit, aki megpróbált felgyújtani egy zsinagógát, Szlovákiában megpróbálják meggyilkolni a miniszterelnököt. 

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző szerint az erőszakot néha őrült, magányos farkas elkövetők, néha szervezett csoportok hajtják végre. Egyetemeket foglalnak el diákok antiszemita jelszavakat skandálva. 

A közép-kelet-európai országok, mint 

Magyarország, Szlovákia, Szerbia és talán Horvátország is az autoriter rendszerek felé sodródnak. 

A kontinensen keleten egy diktátor vezette, felfegyverzett szuperhatalom be akarja olvasztani a szomszédait. A szélsőjobboldal még a régi nyugati demokráciákban is megerősödött, már a korábban liberális Hollandiában is hatalmon van.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kovács Gergő

Mandiner

Idézőjel

Elnyomásban élni annyit jelent, hogy elhisszük: az Antifa „jót” akar.

A 2024-es Európa sok tekintetben emlékeztet az 1924-es, vagy inkább az 1934-es Európára: 

egy elbizonytalanodott kontinens, amely belülről és kívülről egyaránt antidemokratikus erők támadása alatt áll.

 A körülmények mások, mint 100 vagy 90 évvel ezelőtt. A jólét sokkal nagyobb, a demokratikus gondolkodás sokkal erősebb, mint akkoriban, de a párhuzamok még mindig aggasztóak. „Ébredj, mielőtt besötétedik” – írták egykor a bécsi Burgtheater falára, és ez most is megszívelendő – írja a szerző.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 307 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­k­­­e­­­l­­­d­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­e­­x­­­i­­ ­p­­­u­­n­­c­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
Tommaso
2024. május 19. 19:40
"Magyarország a barátunk, de Orbanisztan elszigetelődött, magára maradt mind a NATO-n, mind az Európai Unión belül" / a Nyugat /
Tommaso
2024. május 19. 19:39
Mintha megint 1934-ben lennénk – az antidemokratikus FIDESZ nyomása alatt nyög hazánk. Mert Orbán Pártállami Diktatúrája rosszabb, mint Horthyé, rosszabb mint Kádáré, és reménytelenebb , mit Rákosié.
Tommaso
2024. május 19. 19:38
Szlovákia, Szerbia és talán Horvátország is az autoriter rendszerek felé sodródnak. Magyarország már AZ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!