Kriptobélyegek bevezetésével emeli új szintre a bélyeggyűjtést a svájci posta

2021. november 01. 16:35

A svájci posta november 25-én egy egészen új típusú bélyeget dob majd piacra, amely mérföldkövet jelent a svájci bélyegek történetében. A Swiss Post bemutatja a kriptobélyegeket és ezzel megnyitja az ügyfelek előtt a digitális bélyeggyűjtés univerzumát.

2021. november 01. 16:35
null

A svájci posta évente mintegy 50 különböző új bélyeget bocsát ki. Ezek különböző anyagú és formájú bélyegek, amelyek különféle, változatos mintákkal rendelkeznek.

Digitális bélyeggyűjtés

A svájci kriptobélyeg első pillantásra úgy néz ki, mint bármelyik közönséges bélyeg. Két részből áll; egy fizikai bélyegből és a hozzá tartozó digitális képből. A fizikai bélyeg öntapadós, kék alapon a Matterhorn és a Hold látható rajta, névértéke pedig 8,90 frank. Tulajdonosai ugyanúgy használhatják postai küldemények bélyegzésére, mint bármely más bélyeget. 

A tényleges kriptobélyeg azonban digitális.

Minden fizikai svájci kriptobélyeg hozzáférést biztosít egy blokkláncban tárolt digitális bélyeghez is.

A digitális kép 13 lehetséges minta egyikét mutatja, azonban azt csak a megvásárlás után látják az ügyfelek, hogy milyen dizájnt rejt a bélyeg. Ehhez egy QR-kódot kell beolvasniuk, amit a fizikai bélyeghez kapnak, ezután tudják az ügyfelek megtekinteni a digitális kriptobélyegüket.

A leggyakoribb dizájnból 65 000 példány készült, de vannak ritkább példányok is, amikből mindössze 50 darab készült. A kriptobélyegek bevezetésével már digitálisan is lehet a bélyegeket gyűjteni, cserélni, illetve kereskedni velük. 

A svájci kriptobélyeg 2021. november 25-én kerül forgalomba 175 000 darabos kiadásban.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(Borítókép: Swiss Post)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2022. január 21. 13:21
Nesze semmi fogd meg jól. Csak előtte fizess.
Friedrich Ferdinand von Beust
2022. január 21. 13:21
Kell a pénz? Mégis, hogy készül egy nagyértékű nyomdai hibás "kriptobélyeg"?
Láncfűrészes Attasé
2021. december 20. 15:42
Semmi értelme nincs, hiszen kb. művészeti ágról van szó, mint ahogy a luxusórák esetében is. Már amennyiben a spekulációs faktort kivesszük. Inkább az egyedi kézművesség felé kellene elmozdulniuk, mint ahogy az órák esetében is.
Gullwing
2021. december 20. 15:38
Ez szarpaszírozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!