El a kezekkel a nemzeti hatásköröktől!

2021. július 16. 10:17

Az igazságszolgáltatás függetlensége fontos alapelv és demokratikus érték. Védelme elsősorban a nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége!

2021. július 16. 10:17
Varga Judit
Varga Judit
Facebook

„Tavaly Németország, most pedig Lengyelország bizonyította, hogy az uniós jog nem írhatja felül a nemzeti alkotmányos szabályokat, nem terjeszkedhet túl a nemzeti hatáskörökön. A lengyel alkotmánybíróság tegnapi döntésével elejét vette a lopakodó uniós hatáskör-átruházásnak, mikor alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozással szemben.

Fontos, hogy a tagállami alkotmánybíróságok vizsgálhassák, hogy az uniós intézmények – ideértve adott esetben a Bíróságot is – az uniós szerződések által rájuk ruházott hatásköri keretek között járnak-e el, illetve, hogy az uniós jogi aktusok vagy európai bírósági határozatok nem ütköznek-e a nemzeti alkotmányok alapvetéseivel.  Az igazságszolgáltatás függetlensége fontos alapelv és demokratikus érték. Védelme elsősorban a nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége!” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2021. július 16. 19:35
Kedves Juditka! Köszönjük a munkátokat, a normális magyarok, itt élők többsége Veletek van, Titeket támogat, 22-ben is.
Takita
2021. július 16. 18:46
Érdemes aUnió legfőbb dokumentumának tekinthető Liszaboni Szerződésből idézni. (Az Országggyűlés a 2007. évi CLXVIII. törvényben hirdette ki.) 3A. CIKK (1) A 3b. cikkel összhangban minden olyan hatáskör, amelyet a Szerződések nem ruháztak az Unióra, a tagállamoknál marad. (2) Az Unió tiszteletben tartja a tagállamoknak a Szerződések előtti egyenlőségét, valamint nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része azok alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésének, ideértve a regionális és helyi önkormányzatokat is. 3B. CIKK (2) A hatáskör-átruházás elvének megfelelően az Unió kizárólag a tagállamok által a Szerződésekben ráruházott hatáskörök határain belül jár el a Szerződésekben foglalt célkitűzések megvalósítása érdekében. Minden olyan hatáskör, amelyet a Szerződések nem ruháztak át az Unióra, a tagállamoknál marad. „6. CIKK A Charta rendelkezései semmilyen módon nem terjesztik ki az Uniónak a Szerződésekben meghatározott hatásköreit. Javasolom a z EU Bizottság hatásköréről szóló részt is tanulmányozni. Nem a nemzeti kormányok felettes kormánya, amint mostanában működni akar, hanem az Unió végrehajtó szervezete !
balbako_
2021. július 16. 14:26
Egyben jelzi, hogy nálunk is ez várható, újabb gyomros a nyomuló Soros bandának.
kuckos
2021. július 16. 13:24
Kannabiszt termesztett a Fidelitas egyik hódmezővásárhelyi vezetője A rendőrség természetesen nem tartóztatta le, szabadlábon védekeuhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!