Teljes gázpiaci nyitás jön

2009. június 26. 13:50

Júliustól felszabadul a hazai gázpiac, az árak az áfa emelkedése miatt is nőni fognak.

2009. június 26. 13:50
Július elsejétől megszűnik a földgázellátásban a "közüzemi szolgáltatás", a helyét tiszta versenypiaci modell veszi át – derül ki a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közleményéből. A piacnyitással egyidőben a felhasználók törvény által kijelölt köre úgynevezett egyetemes szolgáltatásra lesz jogosult, míg a felhasználók másik csoportja a szabad piacon vásárolhat földgázt.

Egyetemes szolgáltatásra a lakosság és társasházi közösségek a fogyasztás mértékétől függetlenül; a 20 köbméter/óra (m3/h) fogyasztásnál kevesebbet vételező egyéb nem lakossági fogyasztók; egy éves átmeneti időtartamra a 100m3/h fogyasztásnál kevesebbet vételező nem lakossági fogyasztók, valamint - fogyasztástól függetlenül - a távhőtermelők lesznek jogosultak. Az egyetemes szolgáltatási körben - a vételezésre jogosultak érdekeinek a védelmére - az árak állami kontrollja a Magyar Energia Hivatalon keresztül megmarad. A jövőben ezen fogyasztói kör is vásárolhat a szabad piacon földgázt, vagyis eldönthetik, hogy számukra a hivatal által ellenőrzött árú szolgáltatás, vagy a piaci körülmények között kötött megállapodás a kedvezőbb. A nettó átlagárak ugyan nem változnak, azonos fogyasztás esetén a júliusi gázszámla azonban így is nagyobb összegről szól majd, mint az egy hónappal korábbi. Ennek oka, hogy a piacnyitással egyidőben, tehát júliustól emelkedik az áfa, a korábbi 20-ról 25 százalékra.

Teljes nyitás jön (NOL)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!