AB jogkörszűkítés: komoly politikai hiba?

2010. október 28. 09:28

Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítésére tett fideszes javaslat összekovácsolhatja az ellenzéki erőket - egyes elemzők szerint a lépés komoly politikai hiba.

2010. október 28. 09:28

Kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót az Alkotmánybíróság. Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője erre bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. Az MTI szakértőket kérdezett a lépéssel kapcsolatban.

Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet politológusa szerint egyértelmű: a párt a kommunikáció szintjén arra törekszik, hogy a hatalmas végkielégítések okán érzett közfelháborodást szembeállítsa a „jogászkodással”, tehát az Alkotmánybíróság döntésével.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője elmondta: „elég sokan a saját oldaláról is kritizálják a Fideszt ezzel kapcsolatban”.

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója úgy fogalmazott: „az Alkotmánybíróság keddi határozatára adott Fidesz-válasz nem csak alkotmányosan lő túl a célon, de komoly politikai hiba is.” A politológus szerint az MSZP és az LMP összefogása súlyos vereség a Fidesz számára.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2010. október 28. 11:27
hát ha még rtl club is bemondaná ...akkor aztán már egy szemernyi kétség se maradna senkiben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!