GMO-szigorítás: a termelők aggódnak

2011. július 15. 09:49

Büntetőjogi kategóriába sorolná a kormány a genetikailag módosított növények vetőmagjának keverését a hagyományos terményekével - jelentette be csütörtökön Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

2011. július 15. 09:49

Büntetőjogi kategóriába kívánja sorolni a kormány a genetikailag módosított (GMO) növények vetőmagjának hazánkban a legkisebb mértékben is tiltott keveredését a hagyományos terményekével – jelentette be csütörtökön Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Bognár Lajos helyettes államtitkár hozzáfűzte, a kormányzat határozott célja, hogy a vetőmag-előállítókkal, -forgalmazókkal és -termelőkkel együttműködve a lehető legkisebb veszteségekkel oldja meg a helyzetet.

Ruthner Szabolcs a Vetőmag Szövetség és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy a cégek belső forgalmából adódhat magkeveredés, mivel a vállalatoknak vannak olyan országokban is érdekeltségeik, ahol nem tilos az ilyen növények termesztése. A hazai vetőmagszektor az intézkedés nyomán csaknem 190 milliárd forintos, több mint 100 milliárdos kivitelű exportpozíciókat veszíthet, ha a hazai termesztés minősége és ellenőrzési rendszere körül a legcsekélyebb kétely is felmerül. Az eddig megsemmisített csaknem ezerhektárnyi „génszennyezett” kukoricaültetvény után a közeljövőben további 2500 hektárnyi vetés kitárcsázása várható.

A kormány az ősszel hatályba lépő büntető törvénykönyv módosításával gyakorolhat nyomást a vetőmagtermelőkre. Az új jogszabály tartalmazza majd a forgalomból való kivonás rendjét, a büntetési tételeket, illetve azt is, hogy a vétkes forgalmazóval szemben milyen eljárás és milyen kárfelelősség lép életbe.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sargalabu
2011. július 17. 21:26
Mentsen meg a Jóisten bennünket a GMO-t tűzzel vassal terjesztő multiktól! A haszon érdekében semmi nem számít!
liberálzöld.
2011. július 16. 15:10
folyt: Bocsika, de kimaradt: akkor a csövelő homlesszeket miért nem tárcsázzák be? Vagy más oldalról nézve a génmódosított termékek miért nem ússzák meg egy ejnye-bejnyével? Valami nem stimmel!!!!
liberálzöld.
2011. július 16. 15:08
"Büntetőjogi kategóriába sorolná a kormány a genetikailag módosított növények vetőmagjának keverését a hagyományos terményekével..." Miért, most mi? Szabálysértés? Kihágás? Olyan, mint amikor a homlessz csövel a járdaszélen? Akkor meg mit csodálkozunk?
kukagyerek
2011. július 15. 15:19
"Büntetőjogi kategóriába sorolná..." "Demokrata" szóhasználat: sorolná elszámoltatná megsegítené rendet tenne (két hét alatt) létesítene (egy milla robotplacc) na, ne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!