EU: kész a horvát csatlakozási szerződés

2011. szeptember 17. 14:11

A horvát EU-csatlakozási szerződés tervezetét ajándékozta szombaton a Zágrábba látogató Donald Tusk lengyel miniszterelnök vendéglátójának, Jadranka Kosornak.

2011. szeptember 17. 14:11

A soros lengyel EU-elnökség három napja közölte Brüsszelben, hogy elkészült és így aláírásra megküldhető az uniós intézményeknek, illetve a tagállamoknak a horvát EU-csatlakozási szerződés szövege. A tervezet angol nyelvű szövegét Tusk közös sajtóértekezletükön nyújtotta át, miután bejátszották az Európai Unió, Lengyelország és Horvátország himnuszát. A lengyel kormányfő kijelentette, megelégedéssel töltené el, ha a dokumentumot Varsóban az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Lengyelország fővárosában írnák alá.

Tusk dicsérte vendéglátója bátorságát és elkötelezettségét, történelmi hősnek nevezve a horvát miniszterelnököt. „Nagy dolgot vitt véghez, amely nemcsak Horvátország, de Európa egészének javára szolgál” - mondta a Hina horvát hírügynökség szerint. Hozzátéve, hogy most, amikor sokan kételkednek Európa jövőjébe, Kosor reformerőfeszítései nagy adag optimizmus-injekciót jelentenek, azonkívül az ország és minden állampolgárának a javára szolgálnak majd.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2011. szeptember 17. 19:39
EU-elnökségünk egyetlen valódi sikere a horvát EU-csatlakozási tárgyalások lezárása és ezzel évszázados jó-szomszédunk EU felvételének biztosítása. Ebben jelentős személyes erőfeszítést tett OV, aki határozottan és kitartóan képviselte déli szomszédunk érdekeit és mindent megtett a még meglévő akadályok felszámolása végett: szép diplomáciai teljesítményt nyújtott. Remélem,horvát barátainkat hamarosan üdvözölhetjük a "klubban".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!